Search

Tisíce lidí se v Rokycanech loučí s romskou zpěvačkou Věrou Bílou - iDNES.cz

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Zádušní mši slouží místní římskokatolický farář Marek Winiarski. Od 10.30 do 10.50 mohli do chrámu pouze rodinní příslušníci a blízcí přátelé, kteří se chtěli se zesnulou rozloučit v soukromí. 

Rakev s zpěvaččinými ostatky přivezli do chrámu zřízenci krátce před desátou hodinou. Byla ozdobena velkou černobílou fotografií. Brzy na to do kostela vstoupila rodina s přáteli a také hudebníci. Kapelu vede houslista Jiří Gina, synovec Věry Bílé. Romská hudba, ovšem bez zpěvu, je podle zvyklostí také součástí pohřbu.

Podle romské tradice byla rakev před bohoslužbou otevřená. Lidé do ní dávali věci, které měla Věra Bílá ráda. Většinou šlo o cigarety a květiny, nechyběly ale ani peníze pro převozníka.

Po skončení mše se smuteční průvod vydá na rokycanský hřbitov. Tam bude zpěvačka uložena do hrobu, v němž odpočívá její manžel František.

Pozůstalí očekávají, že se s legendární zpěvačkou přijdou rozloučit davy lidí, a to nejen z Čech, ale i ze zahraničí. Před půl jedenáctou jich u kostela a uvnitř něj byly stovky a stále přicházeli další. Další stovky lidí jsou ještě na náměstí a směřují ke kostelu.

Na pohřeb přijel také zpěvák Jan Bendig, se kterým měla Věra Bílá minulý týden zahájit comebackové turné. Spolu s ním dorazila zpěvačka Monika Bagárová.

Věra Bílá vystupovala se skupinou Kale, se kterou vydala čtyři desky. Zpívala  romsky, česky a slovensky. Vystřídala pódia po celé Evropě i Severní Americe. Později začala vystupovat na vlastní pěst.

Zlom přišel po smrti jejího manžela a syna. Zpěvačka propadla gamblerství a zbytek života prožila v rodných Rokycanech na ubytovně.

Světoznámá zpěvačka zemřela v plzeňské fakultní nemocnici 12. března. Dlouhodobě měla zdravotní potíže a bojovala s těžkou cukrovkou. V 64 letech podlehla infarktu.

Poslední roky prožila zpěvačka na ubytovně v Rokycanech (12. 3. 2019)

Let's block ads! (Why?)

https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/pohreb-romska-zpevacka-vera-bila-rokycany-rakev-mse-farar.A190321_155654_plzen-zpravy_vb

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Tisíce lidí se v Rokycanech loučí s romskou zpěvačkou Věrou Bílou - iDNES.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.