Search

Zemřel Stan Lee, stvořitel komiksového světa značky Marvel

Stanley Martin Lieber, jak znělo jeho rodné jméno, vytvořil ve spolupráci s kolegy, zejména s Jackem Kirbym a Stevem Ditkem, základnu komiksové velmoci. Jejich příběhy vycházely nejprve v tištěných komiksech, posléze se staly hity v podobě televizních seriálů a velkofilmů.

Sám Lee,  scenárista, producent a  vydavatel, někdejší prezident společnosti Marvel Comics, si v některých příbězích také osobně zahrál. V drobných rolích se objevoval jako maskot fanoušků, kteří  okamžitě po zprávě o jeho úmrtí zaplavili internet projevy soustrasti.

Původně Lee chtěl psát romány, první zkušenost s komiksy si odbyl za války, předtím než narukoval. Po návratu se proslavil ve chvíli, kdy byl najat, aby vytvořil protiváhu Lize spravedlivých, s níž přišla konkurenční firma DC Comics. Vymyslel Fantastickou čtyřku, díky jejímuž úspěchu dostal zelenou.

Poté přišli na svět jeho superhrdinové, sdružení v týmu zvaném Avengers. Traduje se, že zábavu určenou do té doby hlavně dětem přiblížil i dospělým a postavy propojil v jednom velkém marvelovském vesmíru. Byl také u zrodu jeho filmové divize.

Kromě toho Lee založil vlastní nadaci na podporu literatury, vzdělávání a umění, napsal muzikál a do poslední chvíle se objevoval na plátně po boku svých postav, třeba jako cestující v autobusu v příběhu Doktor Strange. Vystupoval rovněž v seriálech Teorie velkého třesku nebo Simpsonovi.

„Díky za vše, Stane, “ reagoval Ryan Reynolds, který hraje titulní roli v komiksu podle Leeovy předlohy Deadpool. Se vzpomínkou přispěchaly i jiné hollywoodské celebrity od hvězd Setha Rogena a Chrise Evanse po zástupce studia Walt Disney a společnosti Marvel Studios

Let's block ads! (Why?)

https://kultura.zpravy.idnes.cz/zemrel-stan-lee-marvel-06y-/filmvideo.aspx?c=A181112_201642_filmvideo_spm

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Zemřel Stan Lee, stvořitel komiksového světa značky Marvel"

Post a Comment

Powered by Blogger.