Search

Lidi zuří kvůli soše Špinarové: Strčte autorovi kulmu do zadku!

Socha, kterou na přání centrálního městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz vytvořil sochař David Moješčík, stála 600 tisíc. "Je to esence Věry Špinarové, takže si v tom každý může najít své, třeba z jejího mládí," hodnotil své dílo Moješčík.

Jenže podle komentářů, které okamžitě zaplavily sociální sítě, je to zneuctění charismatické zpěvačky. Socha rozčílila dokonce i jejího syna Adama Pavlíka. Ten si posteskl, že ačkoli nejprve sochař sliboval, že s ním bude podobu díla konzultovat, nakonec se tak nestalo. "Vůbec jsem k tomu nebyl přizván. Jsem z toho velmi nešťastný," napsal na facebook. "Já myslím, že všichni, kteří mamku znali, tam vidí stát úplně jiného člověka. Mamka si není podobná v ničem, ani ve výraze, ani ve vlasech," dodal pro televizi Nova.

Mnozí fanoušci s ním souhlasí, ačkoli na rozdíl od něj použili o dost prudší výrazy. "Považuji to za urážku úžasné zpěvačky. Nepodobá se v ničem. Prý nadčasová socha. Málem mě omylo, když jsem to viděla," vzkázala Petra. "Poctu Věrce v každém případě, ale ne tímhle monstrem," přidal se Tomáš. "Kterej dem*nt tu sochu tvořil?" divil se Roman.

Vypodobení zpěvačky se nelíbí ani jejímu kamarádovi, herci Bořku Slezáčkovi. "Tahle těhotná Majka z Gurunu křížená s Kocourem v botách že je pocta mojí vzácné kamarádce Věře?! Všem, kdo mají tento skvost na svědomí, jsem připraven zaplatit roční ozdravný pobyt v nějakém hodně brutálním gulagu na Sibiři s voucherem na zvláště zostřený režim, kde jediným topením bude žhavá kulma v pr*eli," rozčiloval se na facebooku.

Lidem ale nevadí jen to, jak socha vypadá, ale také způsob, jakým se sochař k zakázce dostal. Antikvariát a klub Fiducia dokonce vytvořil otevřenou výzvu, kterou směřoval městskému obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. "V Ostravě jsme nyní bohužel svědky nekoncepčního umisťování soch bez rozvahy a zadávání jejich tvorby za veřejné prostředky bez veřejných soutěží. Tato praxe je ostudná," uvedla ředitelka antikvariátu a členka okrašlovacího spolku Za krásnou Ostravu Ilona Rozehnalová.

Vadí jim, že prostor nedostávají mladí umělci z Ostravy. "Nové sochy ve veřejném prostoru jsou předmětem soutěže i v mnohem menších městech, než je Ostrava, s mnohem menšími rozpočty. Město deklaruje, že chce v Ostravě udržet mladé umělce, ale ti nedostávají žádnou šanci k potenciálním realizacím, naopak již tři sochy v řadě za sebou realizuje jeden předem vybraný umělec, a to bez veřejné soutěže," uvádí Rozehnalová.

Výzvu již předali starostce příslušného městského obvodu Petře Bernfeldové a také autorovi Davidu Moješčíkovi, který má na svém kontě také například sochu Leoše Janáčka na Jiráskově náměstí v Ostravě nebo sochu Karla Kryla před budovou ostravského Českého rozhlasu. "S praxí realizací soch v Ostravě za veřejné prostředky bez veřejných soutěží nesouhlasíme a jsme přesvědčeni, že by ji neuvítaly ani osobnosti, kterým jsou tyto artefakty věnovány," zakončila ředitelka.

Podívejte se na reportáž z Televizních novin:

Let's block ads! (Why?)

http://tn.nova.cz/clanek/lidi-zuri-kvuli-sose-spinarove-strcte-autorovi-kulmu-do-zadku.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Lidi zuří kvůli soše Špinarové: Strčte autorovi kulmu do zadku!"

Post a Comment

Powered by Blogger.