Search

Na výstaviště v Brně přišly stovky osamělých, mají největší rande

Brno - Lidé různých generací, kteří chtějí zahnat samotu, zamířili dnes dopoledne do pavilonu G2 na brněnském výstavišti. Sociální umělkyně Kateřina Šedá tam pro ně organizuje "největší československé rande", a to jako součást festivalu Re:publika k oslavě 100. výročí Československa.

Projekt uznávané umělkyně, která často pracuje s velkými komunitami lidí, vychází z předpokladů, že o samotě se slavit nedá a že chronická osamělost představuje jednu z epidemií moderní doby. Brněnské rande potrvá do neděle a Šedá počítá s účastí 1918 lidí, kteří se museli předem hlásit.

Šedá zájemce oslovovala skrze internetové seznamky, ale i prostřednictvím médií. Mnozí se hlásili sami, jako důvody uváděli málo příležitostí k seznámení a opakované neúspěchy při hledání vztahu přes internet.

"Stovky lidí komunikují na facebooku, ale na ulici se vám nepodívají do tváře. Proto jsem se rozhodla pojmout oslavu výročí vzniku republiky jako možnost poskytnout lidem příležitost potkat toho pravého a začít žít jinak," popsala Šedá své záměry. Věří v roli náhody.

Brány pavilonu se otevřely v 9:00, kolem 10:00, v čase předpokládaného začátku, stála před vstupem fronta, v ní také třeba vozíčkář nebo muž se slepeckým psem. Za dveře s nápisem "uzavřená společnost" nesmí novináři ani nikdo nepovolaný, aby nebyli účastníci ve zbytečném stresu. Přes prosklené stěny je vidět stoly, u kterých se lidé postupně usazovali. Co pro ně Šedá chystá, předem nevěděli - podle umělkyně je skutečné rande vždy překvapením.

Akce si vyžádala přes čtyři miliony korun z rozpočtu města a státu, peníze byly potřeba na přípravu akce a třeba také dopravu a ubytování účastníků. Část politiků akci kritizovala, vedení města ale Šedou podpořilo.

Proti akci se v otevřeném dopise ohradila také Společnost pro queer paměť, protože seznamka údajně nevytváří podmínky také pro seznámení lidí menšinové sexuální orientace. "Umělkyně ignoruje bohatou historii neheterosexuálních lidí v Československu, kteří za posledních 100 let ušli ve své emancipaci navzdory totalitním režimům obrovský kus cesty," uvedl místopředseda společnosti Ladislav Zikmund-Lender.

Šedá ovšem na webu akce píše, že její seznamka Ex:po není omezena věkem, sexuální orientací ani typem hledaného vztahu.

Reklama

Let's block ads! (Why?)

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/na-vystaviste-v-brne-prisly-stovky-osamelych-maji-nejvetsi-rande/1633086

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Na výstaviště v Brně přišly stovky osamělých, mají největší rande"

Post a Comment

Powered by Blogger.