Search

Spisovatelé bojkotují Karla Gotta. Nechtějí, aby zazpíval v Lipsku

Pod dopisem je podepsáno celkem 26 spisovatelů a osobností českého literárního světa včetně Bianky Bellové, Petry Hůlové, Davida Zábranského, Petra Hrušky i předsedy spolku Litera Pavla Mandyse. Celkem osm signatářů (Jan Burian, Petr Borkovec, Jaromír Typlt a další) se však nakonec rozhodlo svůj podpis stáhnout, jeho finální verze se totiž výrazně liší od té původní, ve kterém měl být Gott označen za „synonymum beznázorového prospěchářství a pokleslého masového vkusu“.

Celé vyjádření však nelze pokládat za společné stanovisko Asociace spisovatelů. Ta má téměř šedesát členů a z toho pouze patnáct nakonec zanechalo svůj podpis pod zmiňovaným dopisem. Nezapojil se například Michal Viewegh, Kateřina Tučková, Martin Vopěnka nebo Jaroslav Rudiš. Celý dopis zveřejněný na Facebooku si můžete přečíst zde.

„Bez jakéhokoliv upozornění byly z dopisu vypuštěny věty vysvětlující, jak odpudivé hodnoty Gott symbolizuje, naopak tam přibyly zjevně na poslední chvíli chaoticky vepsané výhrady proti Davidu Černému, které bych nejspíš nepodepisoval. Jak jsem se dozvěděl od ostatních kolegů, rozhodně nejsem sám, kdo o změnách vůbec nic netušil,“ píše ve svém vyjádření Typlt a poukazuje na fakt, že má být v Lipsku vystaveno dílo Davida Černého.

Koncert není na programu

Zajímavé je, že Hůlová v dopise píše o vystavení jeho „růžového trabantu“. Pokud však nejde o zbrusu novou zakázku, kterou by pro Lipsko umělec vytvořil, těžko říct, o jakém díle je vlastně řeč. Narůžovo totiž David Černý natřel pouze tank, trabant prozatím ne. Ten naopak doplnil o čtyři lidské nohy. 

Úpravy podle spisovatelky Petry Hůlové vychází z diskuze mezi signatáři. Měla totiž ukázat, že problémem ani tak není Gottův koncert v Lipské opeře v rámci Roku české kultury, ale dramaturgie akce obecně. Spisovatelé by do ní chtěli být více zapojeni, Moravská zemská knihovna jim však spolupráci neměla nabídnout. Koncepci si raději připravuje „za dveřmi“, stojí ve vyjádření.

Kromě narážek na Gottovo předrevoluční působení se signatářům jeví jako nešťastný především kontrast, kdy by celou akci měl zahájit právě jeho koncert, zatímco ji bude za rok zakončovat výstava věnovaná odkazu Charty 77. Nutno podotknout, že žádný koncert Karla Gotta, se kterým by měla zazpívat ještě Marta Jandová a Dagmar Pecková, Lipská opera (alespoň podle svých internetových stránek) nemá v programu.

Programového koordinátora Moravské zemské knihovny Martina Krafla, kterému je dopis adresován, redakce iDNES.cz požádala o reakci. Stejně tak vyjádření přislíbila i mluvčí Karla Gotta. 

Let's block ads! (Why?)

https://kultura.zpravy.idnes.cz/asociace-spisovatelu-karel-gott-dau-/literatura.aspx?c=A180810_095930_literatura_kiz

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Spisovatelé bojkotují Karla Gotta. Nechtějí, aby zazpíval v Lipsku"

Post a Comment

Powered by Blogger.