Search

Johnsonův výrok o burkách? Je to dobrý vtip, říká komik Rowan Atkinson

Ženy v burkách vypadají jako poštovní schránky, výrok Borise Johnsona, který v minulých dnech vyvolal značný rozruch. Na stranu britského ministra zahraničí se nyní postavil populární komik Rowan Atkinson, kterého čeští diváci znají především jako představitele oblíbeného Mr. Beana. Informaci přinesl britský deník Daily Mail (DM).

dnes 11:31

SDÍLEJ:

„Jako člověk, který celý život těží ze svobody žertovat na účet náboženství, považuji vtip Borise Johnsona o tom, že ženy nosící burky připomínají poštovní schránky za velice dobrý,“ prohlásil Atkinson a dodal, že každý vtip může někoho urazit. „Je zbytečné se za ně omlouvat. Člověk by se měl omluvit jedině za špatný vtip, takže v tomhle případě k tomu není důvod.“

Atkinson se přitom na téma svobody projevu vyjadřoval již v minulosti. „Svoboda projevu umělců a bavičů musí být chráněna, nemůžeme připustit, aby nám někdo zakazoval zesměšňovat náboženství nebo náboženské vůdce,“ uvedl například v roce 2004 na adresu zákonů proti náboženské nesnášenlivosti.

Johnosna k omluvě ve středu vyzvala premiérka Theresa Mayová. Ten sice něco takového odmítl, jeho výrokem se však začala zabývat nezávislá komise Konzervativní strany, jejímž je členem. Ta má posoudit, zda svým výrokem stranický kodex chování.

„Věřím, že je to politicky motivovaná akce z řad členů strany. Politků, kteří se snaží Johnsona znemožnit a zničit,“ uvedl podle DM poslanec konzervativců Andrew Bridgen a dodal, že silnou osobnost jako je Johnson zřejmě někteří považují za hrozbu.

Přirovnání žen v burkách k poštovním schránkám nebo bankovním lupičům nepovažuje podle televizní stanice Sky News za rasistické 60 procent britů a pouze 45 procent občanů požaduje po ministrovi omluvu.

Autor: Lukáš Rott

Let's block ads! (Why?)

https://www.denik.cz/ze_sveta/johnsonuv-vyrok-o-burkach-je-to-dobry-vtip-rika-komik-rowan-atkinson-20180810.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Johnsonův výrok o burkách? Je to dobrý vtip, říká komik Rowan Atkinson"

Post a Comment

Powered by Blogger.