Search

Okupace 1968 na ČT: Jako by byl 21. srpen. A možná přijde i Dubček

Československá televize, která již od počátku roku 1968 podporovala demokratizační proces v naší zemi, se tak v srpnu 1968 stala důležitým zdrojem informací o dění v okupované zemi a o reakcích světové veřejnosti.

Po obsazení svých budov a studia 21. srpna 1968 vysílala díky odhodlání a statečnosti pracovníků dál z náhradních pracovišť, které pro ten účel improvizovaně zbudovala. Nabádala ke klidu, aby nedocházelo ke zbytečnému krveprolití, v besedách a vystoupeních osobností československé společnosti nabízela úvahy a názory v řešení věcí příštích.

Protiokupační vysílání se střídavě z těchto pracovišť objevovalo na televizních obrazovkách do 27. srpna 1968, kdy se z Moskvy vrátila politická a vládní delegace. Vláda poté vydala příkaz k zastavení tohoto improvizovaného vysílání. Součástí moskevských dohod totiž byla tzv. normalizace situace ve sdělovacích prostředcích.

Vysílání Československé televize v srpnu 1968 bylo pozdějšími normalizátory prohlášeno za kontrarevoluční a ilegální, s tím, že televizní studia, stejně jako rozhlasová, byla dávno před srpnem 1968 kontrarevolučními silami a západními rozvědkami, které je technicky vybavily připravena k ilegálnímu vysílání.

Mnoho televizních pracovníků, ať již programových, či z technických složek, bylo v příštích letech za svou činnost během srpna ostrakizováno a existenčně postiženo.

Let's block ads! (Why?)

https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/2565511-okupace-1968-na-ct-jako-byl-21-srpen-a-mozna-prijde-i-dubcek

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Okupace 1968 na ČT: Jako by byl 21. srpen. A možná přijde i Dubček"

Post a Comment

Powered by Blogger.