Search

VYSÍLÁME: Meghan se na svatbě může zpozdit. Má na to právo, říká Jindřich Forejt

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Čtenáři s mobilní aplikací iDNES.cz mohou sledovat přímý přenos zde.

„Tato svatba je výjimečná tím, že člen britské královská rodiny vstoupí do manželství se ženou svého srdce. Po té, co zítra dozní zvony, na další svatbu prince se bude čekat dalších 30 let. Nyní není v královské rodině už žádný princ ve věku, že by se mohl ženit. Dalším v pořadí je princ George, kterému jsou nyní čtyři roky,“ řekl Jindřich Forejt.

Bývalý ředitel protokolu kanceláře prezidenta republiky poukázal na fakt, že věk princů vstupujících do svazku manželského se zvyšuje. „Harrymu je 33 let. Meghan, které je 36, je ve věku, kdy je to už pomalu na zápis do knihy rekordů královské rodiny,“ prohlásil Forejt.

Šaty nevěsty musí předem schválit královna Alžběta II. (91). Kdo se postará o róbu herečky, je zatím tajemstvím. Princ Harry bude mít podle Jindřicha Forejta nejspíš uniformu s řády. „Už ale není aktivní voják, tak může mít vousy. Myslím, že se neoholí,“ uvedl. 

Rozstřel

Bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Jindřich Forejt, který byl v letech 2004 až 2016 ředitelem protokolu kanceláře prezidenta republiky, bude hostem Rozstřelu o královské svatbě v pátek 18. května od 13:30.

Starobylá kaple svatého Jiří na hradě Windsor, kde se v sobotu britský princ Harry (33) ožení s hollywoodskou herečkou Meghan Markle (36), je už pomalu připravena na příchod svatebčanů. 

Britská královská rodina už desítky let dodržuje na svatbách tradice, které zřejmě čekají i Harryho s Meghan. Například snubní prsteny jsou z velšského zlata, nevěsty už celé generace přidávají do své kytice snítku myrty, která je  symbolem lásky, plodnosti a nevinnosti.

Podle zákona o královských manželstvích z roku 1772 musí všichni potomci krále Jiřího II. před svatbou získat souhlas panovníka, jinak je manželství neplatné. Nyní se vyžaduje získání souhlasu pro prvních šest následníků britského trůnu. 

Alžběta II. ovšem neměla s výběrem svého vnuka žádný problém. Oficiálně sňatek povolila už před pár měsíci a nedávno Harry od své babičky získal oficiální souhlas v podobě listiny osobně podepsané královnou. 

„Nejdůležitější tradicí asi bude slib. Ovšem není jasné, jaký bude. Podle dikce ze 17. století musely ženy slíbit poslušnost. Od roku 1981 to nevěsty nedělají, jako první k tomu přistoupila Haryrho matka Diana. Pro Meghan může být problém například zopakovat jména Harryho. Přestože to bude opakovat po arcibiskupovi, může se splést, jako se to stalo například také Dianě,“ prozradil bývalý hradní protokolista. 

Síň svatého Jiří na hradě Windsor

Síň svatého Jiří na hradě Windsor

„Do poslední chvíle nebudeme vědět, jestli nevěsta přijede včas. Každá má totiž právo zpozdit se. Ne vždy se ale tato možnost využívá,“ podotkl Forejt.

Již dříve Kensingtonský palác oznámil, že svatební obřad začne v poledne. Trvat by měl asi hodinu. Předpokládá se, že královská svatba bude moderní, ale také plna symbolů. Novomanžele pak čeká projížďka kočárem po Windsoru.

Princ Harry je šestý v pořadí nástupnictví na britský trůn a zřejmě i proto bude obřad v daleko intimnější kapli svatého Jiří na hradě Windsor. Harryho starší bratr William, který se jednou stane králem, se před sedmi lety oženil s Kate Middletonovou ve Westminsterském opatství.

Let's block ads! (Why?)

https://revue.idnes.cz/princ-harry-a-meghan-markle-kralovska-svatba-rozstrel-jindrich-forejt-1ew-/lidicky.aspx?c=A180516_121015_lidicky_zar

Bagikan Berita Ini

0 Response to "VYSÍLÁME: Meghan se na svatbě může zpozdit. Má na to právo, říká Jindřich Forejt"

Post a Comment

Powered by Blogger.