Search

Modiglianiho akt se vydražil za 3,4 miliardy korun. Je čtvrtým nejdražším dílem světa

Podle některých expertů však podobně fantastické aukce manipulují trh s uměním způsobem, který může uškodit menším jménům. „Pozorujeme jak na světovém, tak na českém trhu, že nejdražší díla nejslavnějších autorů, věci, které mají nezpochybnitelnou historii, jsou čím dál dražší, zatímco méně slavné kusy cenově stagnují,“ podotkl ředitel serveru Artplus Jan Skřivánek.

Největší ruch obvykle vládne kolem moderních děl, která mnohdy generují vysoké částky hlavně díky propracovanému marketingu. V první dekádě druhého tisíciletí takovou roli enfant terrible plnil třeba Brit Damien Hirst. Před deseti lety prodal své Zlaté tele naložené ve formaldehydu za v přepočtu 315 milionů korun.

Minulý týden se nejdražší uměleckou sbírkou prodanou v aukci stala kolekce po zesnulém miliardáři Davidu Rockefellerovi, která se vydražila za rekordních 833 milionů dolarů (téměř 18 miliard korun)

Trhu s uměním se už dlouho daří, jako všude ale může i tahle bublina snadno prasknout.

Let's block ads! (Why?)

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/2479183-modiglianiho-akt-muze-prinest-rekord-aukcni-sini-sothebys-hovori-se-o-trech

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Modiglianiho akt se vydražil za 3,4 miliardy korun. Je čtvrtým nejdražším dílem světa"

Post a Comment

Powered by Blogger.