Search

ŽIVĚ: Thálii za muzikálové mistrovství převzal Jiří Korn

Femme fatale se vším všudy, popisují Thálie postavu, kterou ztvárnila Slovenska Katarína Hasprová v muzikálu s kriminální zápletkou. Inscenaci Rebecca uvádí Národní divadlo moravskoslezské. Osudová se tato role stala i pro umělkyni samotnou, obdržela za ni cenu v kategorii muzikál, opereta a jiný hudebně dramatický žánr. Slovenské kořeny má i další oceněný - Peter Pecha, Thálii si vyboxoval jako Rocky v pražském Kongresovém centru. 

Celoživotním mistrovstvím v oboru muzikál si zvláštní cenu vysloužil Jiří Korn. Zpěvák, herec a tanečník začínal se skupinou Rebels, v posledních letech je členem vokálního kvarteta 4TET. Vystupoval v muzikálech Bídníci, Dracula nebo Monte Cristo. 

Jako Desdemona v Otellovi nekončí německá sopranistka Maida Hundeling dobře, v Cenách Thálie ale dopadla výborně. Za ztvárnění této role v Národním divadle moravskoslezském získala ocenění pro nejlepší operní pěvkyni. Mezi operními pěvci vynikl Svatoplu Sem, slyšet a vidět je ho možné v opeře La traviata v Jihočeském divadle. Podle porot ho sametově zbarvený baryton přímo předurčuje ke ztvárnění verdiovských otců. 

Thálii za celoživotní mistrovství v oboru opera převzal Miroslav Švejda. Významný představitel lyrických tenorových rolí je spojen především s Národním divadlem, kde vystupoval tři dekády. Nyní se na prkna zlaté kapličky vrátil pro ocenění svého přínosu opeře. „Děkuji Bohu za milost, že jsem mohl zpívat svému publiku,“ ohlédl se za svou kariérou dojatý pěvec. 

Novinkou 25. ročníku je cena za šíření divadelního umění v televizi. Jejím prvním laureátem je režisér František Filip.

Cenu pro umělce do 33 let si odnáší Ivan Dejmal. Jeho hereckého talentu si Thálie všimla v Národním divadle moravskoslezském, kde působí. 

Let's block ads! (Why?)

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/2429287-sledujte-i-na-webu-ct24-ceny-thalie-vyberou-nejlepsi-divadelni-umelce-a-umelkyne

Bagikan Berita Ini

0 Response to "ŽIVĚ: Thálii za muzikálové mistrovství převzal Jiří Korn"

Post a Comment

Powered by Blogger.