Search

Zemřel Karel Gott - Novinky.cz

"S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera (v úterý), krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny," sdělila Gottová.

V září zpěvák potvrdil, že trpí akutní leukemií a podstupuje léčbu. S vážnými zdravotními problémy bojoval od roku 2016.

Gott za dlouhá léta posbíral 42 slavíků, titul národního umělce, Zlatou jehlu Polydoru, dva Zlaté klíče festivalu Intervize, zlatou a bronzovou Bratislavskou lyru, Stříbrného a Bronzového lva rádia Luxembourg, Zlatou harfu ve Stuttgartu, Trophée nationale na přehlídce MIDEM v Cannes, cenu Třešňové květiny na festivalu v Tokiu a množství zlatých a platinových desek.

V roce 2009 završil svou sbírku ocenění, když obdržel od tehdejšího prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy I. stupně.

Má čtyři dcery, dvě s manželkou Ivanou.

Karel Gott

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Gott se narodil 14. července 1939 v Plzni Marii a Karlu Gottovým. Brzy se přestěhovali do Prahy, kde se Karel nejprve neúspěšně hlásil na Uměleckoprůmyslovou školu. Po nepřijetí se vyučil v ČKD elektromontérem a od roku 1957 tři roky pracoval ve zkušebně elektrických točivých strojů v ČKD Stalingrad v pražských Vysočanech. Především jeho otec ho nutil naučit se řemeslo, neboť umělecké fantazie neuznával, na rozdíl od maminky Marie, která ho podporovala ve zpěvu i v malování.

Karel Gott na premiéře pohádky Když draka bolí hlava.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roku 1958 se Karel Gott přihlásil do první soutěže Hledáme nové talenty, kde si jeho tenoru povšiml Karel Krautgartner a nabídl mu vystupování s orchestrem. Mladý zpěvák se o dva roky později rozhodl studovat na pražské Státní konzervatoři operní zpěv a tou dobou si také poprvé vyzkoušel práci ve studiu.

První oficiálně vydanou písní, kterou Karel Gott nazpíval, je duet s Vlastou Průchovou Až nám bude dvakrát tolik (1962) na stejnojmenném albu orchestru Karla Krautgertnera, se kterým vyhráli v soutěži Hledáme písničku pro všední den. O rok později zpěvák nastoupil do populárního divadla Semafor a ve hře Zuzana není pro nikoho doma si zazpíval písničky jako Oči sněhem zaváté a Zdvořilý Woody.

Zásadní rok 1964

Rok 1964 byl pro Gottovu kariéru zásadní. Získal totiž prvního ze Zlatých slavíků, které pak sbíral šest desítek let až do jejich zrušení.

Důležitá byla sezona 64 i proto, že Gott si spolu s dalšími interprety zazpíval ve filmech, které se později staly klasikami. Šlo o špičkovou parodii na western Limonádový Joe aneb Koňská opera, film Kdyby tisíc klarinetů a romantické Starce na chmelu.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/kultura/clanek/zemrel-karel-gott-40298433

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Zemřel Karel Gott - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.