Search

Zemřel Karel Gott. Je to zarmucující zpráva pro celou zemi, řekl prezident Zeman - ceskatelevize.cz/ct24

„S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera (v úterý), krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny,“ sdělila Gottová. Zpěvák v polovině září oznámil, že trpí akutní leukémií a ambulantně se léčí ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Se zdravotními problémy bojoval i v roce 2016. 

Prezident Zeman: Gott daroval svůj život celým generacím 

Ke Gottově úmrtí kondolovala řada osobností, včetně prezidenta Miloše Zemana, který letos uvedl, že zvažuje, že Gottovi udělí vyšší státní vyznamenání. Gott se podle něj rozdával druhým, daroval svůj život celým generacím.

Jedinečnost Gottovy kariéry připomínají i další politici. Podle místopředsedy vlády Jana Hamáčka (ČSSD) Gott celý život rozdával radost, bude všem chybět. Šéf ODS Fiala označil Gottův úspěch za jedinečný a těžko opakovatelný. Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje zpěváka Karla Gotta za jednoho z největších Čechů, které měl tu čest zažít. Mistře, vážil jsem si Vás, uvedl na Twitteru.

Žil zpěvem, říkají o Gottovi jeho umělečtí kolegové

Na Gotta vzpomínají také jeho spolupracovníci, za desetiletí své kariéry se potkal s řadou osobností. „Pro mě Karel nikdy nezemřel, je součástí nejen mě, ale celé české země. Jeho písně nám ho budou neustále připomínat,“ domnívá se hudebník Felix Slováček. 

„Je nepochybné, že měl jedinečný hlas, ale dělal všechno pro to, aby ho vylepšoval a udržoval. Pořád a pořád trénoval a byl jistotou. Žil zpěvem, být s posluchači byla jeho existence,“ nepochybuje textař Michal Horáček. Gott si vybíral písně, které se mu dobře zpívaly a které vyjadřovaly pohodu, doplnil.

Zahraničí vzpomíná na Zlatý hlas z Prahy 

Ohlasy přicházejí i ze zahraničí. Zemřel československý popový král, největší hlas Česka, fenomenální zpěvák, píší slovenská média v reakci na zprávu o úmrtí Karla Gotta.

O úmrtí Karla Gotta informují ve speciálních hlášeních všechny hlavní zpravodajské televize i weby v Německu, kde má spoustu fanoušků.  Media připomínají Gotta jako „Zlatý hlas z Prahy“, který se proslavil mimo jiné písní Včelka Mája, kterou i v Německu zná několik generací posluchačů.

Karel Gott byl nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby. Vydal skoro tři stovky alb, první už v roce 1965, na svém kontě má desítky milionů prodaných desek. Své poslední album s názvem Ta pravá vydal loni. Populární je též v Německu či Rusku.

Začátky budoucího zpěváka se opíraly o snahu získat malířský výuční list, avšak nakonec se Gott přiklonil k elektromontérskému oboru. Následně ale obrátil úplně a šel studovat kozervatoř, kde se věnoval hudbě i zpěvu. Publikum ho v padesátých letech mohlo vídat jako příležitostného umělce. Časem získal nabídku, aby vystupoval v pražských kavárnách s orchestry. V roce 1960 deifnitivně opustil ČKD a začal se profesionálně věnovat pouze muzice.

Publikum si zpočátku těžce zvykalo na jeho projev, avšak Gottovi pomohla nastupující éra populární hudby, kterou živila divadla malých forem. Zásadní zlom v kariéře tedy přineslo angažmá v Semaforu a s duetem Až nám bude dvakrát tolik zpívaným s Vlastou Průchovou začal cestu k úspěchu. V roce 1963 poprvé vyhrál posluchačskou anketu Zlatý slavík – v průběhu života v této soutěži nastřádal víc než čtyřicet sošek.

Sinatra východu podepisuje antichartu

V roce 1968 se zúčastnil mezinárodního zahraničního pěveckého klání Eurovize, což mu otevřelo cestu do německy mluvících zemí. S vlastním spolkem Apollo se podíval i do Spojených států.

Se skladatelem Karlem Svobodou vytvářel v sedmdesátých letech na domácí scéně písně jako třeba Lady Carneval a jeho popularita šla strmě nahoru a na vrcholu vydržela následující dvě desetiletí. Neotřáslo s ní příliš ani to, že Gott v roce 1977 podepsal antichartu, jejíž text četl před ostatními umělci v Divadle hudby.

Osmdesátá léta znamenala pro Gotta vrchol kariéry. Jak v Československu, tak v Sovětském svazu a Německu, kde si vysloužil přezdívky Zlatý hlas z Prahy nebo Sinatra východu. Ještě před sametovou revolucí se stihl stát národním umělcem, v Listopadu 89 ale zpíval po boku písničkáře Karla Kryla na Václavském náměstí hymnu.

Mistr popularity

Po politické změně se popularita „božského Káji“ zakymácela vlivem nově vzrůstající konkurence, ale také kvůli výčitkám, že vycházel dobře s komunistickým režimem. Své původní rozhodnutí o konci kariéry v devadesátých letech přesto přehodnotil a i v novém miléniu dál zpíval, ačkoliv ne už v takové míře, a sbíral ceny popularity. Snažil se o přiblížení mladému publiku, například s německým rapperem Bushidem nahrál předělávku skladby Forever Young.

Karel Gott byl majitelem nespočtu televizních cen i národních vyznamenání. Václav Klaus mu v roce 2009 předal Medaili za zásluhy prvního stupně. Kromě vlastního repertoáru propůjčil hlas k filmovým písním (Limonádový Joe aneb Koňská opera, Tři oříšky pro Popelku, Včelka Mája, Cirkus Humberto) a sám občas ve filmu účinkoval (v semaforském muzikálu Kdyby tisíc klarinetů, v hudební komedii Hvězda padá vzhůru, která byla normalizační podobou Švandy Dudáka, nebo v pohádce Z pekla štěstí).

Mezi mistrovy nejznámější skladby patří třeba Trezor, Být stále mlád, Den je krásný, Lady Carneval, Přijela pouť, Když muž se ženou snídá, Čau, lásko a mnoho dalších.

Let's block ads! (Why?)

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2939867-zemrel-karel-gott

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Zemřel Karel Gott. Je to zarmucující zpráva pro celou zemi, řekl prezident Zeman - ceskatelevize.cz/ct24"

Post a Comment

Powered by Blogger.