Search

Pohřeb Gotta: Zazpívá Lucie Bílá či Štefan Margita - Novinky.cz

Pro Margitu bude vystoupení velkou poctou. S Urbanovou zazpívá skladbu Panis angelicus (Andělský chléb) od Césara Francka. „Je to veliká zodpovědnost a veliká pocta. Měl jsem Karla Gotta moc rád a velice si ho vážím. Takže samozřejmě udělám vše pro to, abych zazpíval co nejkrásněji,” řekl v pondělí světově uznávaný pěvec.

Deník Aha! uvedl, že operní pěvce Margitu a Urbanovou stejně jako zpěvačku Lucii Bílou o vystoupení požádala osobně Ivana Gottová. „Na přání rodiny zazpíváme skladby schválené vedením katedrály. Oni nám řekli, co se vůbec smí zpívat v katedrále sv. Víta. Ten seznam je striktně určený, mezi takové skladby patří také Ave Maria Franze Schuberta, kterou na obřadu zazpívá Lucie Bílá,” dodal Margita.

Během pohřebního obřadu v katedrále by u rakve s ostatky Gotta měli stát vojáci. Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek řekl, že armáda předpokládá účast vojáků čestné stráže.

Pražské arcibiskupství v pondělí na svém webu uvedlo, že účast na pohřební mši za Gotta je možná na přání rodiny pouze na pozvánky. „Distribuci pozvánek zajišťuje ve spolupráci rodina Karla Gotta s Úřadem vlády ČR. Další organizační informace budou zveřejněny po přípravě potřebných opatření v tiskovém prohlášení,” uvedlo arcibiskupství. „Pozvánky do katedrály rozesílá Ivana Gottová. Ti lidé, které pozvala, musí svoji účast potvrdit, aby jim mohla poslat oficiální pozvánku s přesnými pokyny,” řekl bývalý tajemník Karla Gotta Jan Adam.

Panis angelicus je předposlední slokou kostelní písně Sacris solemniis, kterou napsal svatý Tomáš Akvinský. Z její části vytvořil v roce 1872 francouzský skladatel César Franck skladbu pro tenor, harfu, violoncello a varhany. Gott tuto skladbu v roce 1993 nazpíval s Ladislavem Křížkem, k nahrávání společného duetu zpěváky inspirovala verze Luciana Pavarottiho a Stinga.

O vystoupení v katedrále sv. Víta podle Aha! uvažují také Felix Slováček a Gottův kapelník Pavel Větrovec, kteří by rádi zahráli nějakou z jeho písniček. Vzhledem k pravidlům hudební produkce v katedrále však s povolením příliš nepočítají.

Rozloučení se zpěvákem, který zemřel po těžké nemoci v úterý 1. října, se uskuteční nejprve v pátek 11. října od 08:00 do 22:00 v Paláci Žofín na Slovanském ostrově. Následující den se bude konat od 11:00 zádušní mše pro pozvané hosty ve svatovítské katedrále na Pražském hradě.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/kultura/karel-gott/clanek/na-gottove-pohrbu-zazpiva-stefan-margita-ci-lucie-bila-40299048

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Pohřeb Gotta: Zazpívá Lucie Bílá či Štefan Margita - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.