Search

Maďarští umělci se přihlásili k afroamerickému původu, aby mohli hrát v opeře - Novinky.cz

Kvůli specifickým požadavkům na herce generální ředitel maďarské státní opery Szilveszter Ókovács požádal některé účinkující, aby písemně prohlásili, že afroamerický původ je nedělitelnou součástí jejich identity. Opera byla uvedena v Budapešti již loni a tehdy se podařilo zmíněnou podmínku dědiců obejít, ale při plánovaní letošních šesti repríz došlo ke skandálu.

„Opera se nacvičuje z nelegálně okopírovaných partitur a u plánovaných představeních je jasně uvedeno, že způsob ztvárnění Porgy a Bess není schválen a odporuje požadavkům na prezentaci díla,“ upozornil deník Népszava.

V prohlášení, které museli umělci podepsat, se doslova píše: „Já, níže podepsaný prohlašuji, že afroamerický původ je nedělitelnou součástí mé identity. Proto je pro mě radostí, že mohu vystoupit v opeře George Gershwina Porgy a Bess“.

Situaci přijeli prověřit Gerschwinovi dědicové

Server index.hu konstatoval, že kdo toto prohlášení odmítl podepsat, riskuje svou příští kariéru ve státní opeře. Z 28 účinkujících zmíněné prohlášení podepsalo 15 lidí, zbytek odmítl.

„V prohlášení jsme se nepřihlásili k tomu, že jsme geneticky Afroameričané. Svým prohlášením dáváme najevo, že Gershwinova hudba, jazz a s tím i afroamerická kultura a umění je součástí celosvětového kulturního dědictví,“ řekla členka státní opery Anikó Bakonyiová, která v opeře vystupuje.

Generální ředitel maďarské státní opery podmínku „all black cast“ otevřeně zpochybnil. „Jeden z předků Baracka Obamy byl bílý, mohl by tak vystupovat v Porgy a Bess? Dumas a Puškin měli černé předky, oni by mohli vystupovat ve zmíněné opeře?“ klade si otázky Ókovács, který označil celou situaci kolem autorských práv za nedůstojnou.

Situaci přirovnal k období 40. let minulého století, kdy v maďarské státní opeře nemohli vystupovat umělci židovského původu.

Let's block ads! (Why?)

https://www.novinky.cz/kultura/502305-madarsti-umelci-se-prihlasili-k-afroamerickemu-puvodu-aby-mohli-hrat-v-opere.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Maďarští umělci se přihlásili k afroamerickému původu, aby mohli hrát v opeře - Novinky.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.