Search

Silvestr na ČT s Neckářem, Nový rok s premiérou Po strništi bos

Silvestr na ČT s Neckářem, Nový rok s premiérou Po strništi bos

DNES! | redakce | tisk | názory

Silvestrovská noc na České televizi bude poctou Václavu Neckářovi. Na Nový rok veřejnoprávní vysílatel přinese premiéru svého Českými lvy ověnčeného koprodukčního filmu Po strništi bos.

Silvestrovský večer se ponese v duchu pocty herci a zpěvákovi Václavu Neckářovi, který letos oslavil své 75. narozeniny. Do pořadu s názvem Hotel Hvězdář mu přijde pogratulovat dvacítka osobností, které se - každá po svém - zhostí nejslavnějších Neckářových písní. Mezi nimi například Jan Cina, Lucie Bílá, Jiří Korn a 4TET, Václav Noid Bárta, Ondřej Ruml, Radek Banga, Thom Artway nebo Debbi. „Je to pro mne obrovská pocta. Kolegové mé písně zpívají skvěle a moc se mi líbí i aranžmá Petra Maláska,“ říká Václav Neckář a dodává: „Že ty písně oslovují i mladou generaci bude asi tím, že jsou melodické a texty mají co říci i dnes, po tolika letech. Brácha říká, že všechno a všechny prověří čas...“

Snímek z filmu Po strništi bos (foto: (ČT)
▲ Snímek z filmu Po strništi bos (foto: (ČT)

Je to asi čtrnáct let, co mě Honza požádal, abych zavzpomínal písemně na dobu protektorátu. Pak si to přečetl a říká - no to je materiál, ale vůbec to nemá klenbu, musíme z toho udělat příběh. A já to nedokázal. Tak jsem to nechal deset let u ledu. Potom jsem si to znovu přečetl a už mi to připadalo, jako kdyby to napsal někdo jiný, už jsem to mohl poupravit,“ říká Zdeněk Svěrák o počátcích práce na filmu Po strništi bos. Snímek, na němž se Česká televize koprodukčně podílela, bude uveden v televizní premiéře na Nový rok.

Jen kousek od civilizace se odehrávají každodenní dramata zvířat a rostlin. Bažiny, pralesy, pouště, stepi či džungle velkoměsta, to všechno se dá nalézt i v České republice. Dokazuje to dokumentární film z koprodukce České televize Planeta Česko, který si na Nový rok také odbude svou televizní premiéru. „Když mi bylo řečeno, že jde o přírodovědný film o české přírodě, tak na to se nedalo říct ne! Českou přírodu mám totiž moc rád,“ říká herec Kryštof Hádek, který k filmu namluvil komentář.

Vánoční a novoroční ČT art se zaměří především na hudbu, divadlo a tanec. Nabídne například záznam koncertu legend slovenské populární hudby Slovenští muži vrací úder, na festivalu Zlatá Praha oceněné filmové zpracování opery Bohuslava Martinů Čím lidé žijí, Vánoční koncert komorního orchestru Virtuosi Pragenses z Valdštejnského paláce, vánoční speciál talk show Linka nebo Novoroční koncert České filharmonie.

Vánoce na Déčku budou animované. Děti se mohou těšit na příběhy z dílny Walta Disneyho, na dva díly příběhu o jednom ze sobů světoznámé letky Santa Clause - Sobík Niko a Sobík Niko 2 a na Oscara nominovaný britsko- americký film Piráti!. V sobotu 1. prosince spustí Česká televize už po osmé na webu Déčka interaktivní Adventní kalendář, který návštěvníky provede den po dni předvánoční dobou, vánočními tradicemi i historií nejočekávanějších svátků roku. Výtvarnice Lucie Lomová vytvořila scénu romantického městského nábřeží v čase úplně prvních Vánoc v novém československém státě. Na předvánočním špacíru se tak v davu měšťanů potká Ema Destinová, Eduard Štorch a Tomáš Garrigue Masaryk.

zdroj: ČT

Let's block ads! (Why?)

https://www.parabola.cz/zpravicky/30164/silvestr-na-ct-s-neckarem-novy-rok-s-premierou-po-strnisti-bos/

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Silvestr na ČT s Neckářem, Nový rok s premiérou Po strništi bos"

Post a Comment

Powered by Blogger.