Search

Národní divadlo opět hořelo ve videu na fasádě, sto let připomněl i ohňostroj

Slavnostní ohňostroj byl odpálen z hladiny Vltavy pod Letnou. Symbolicky začal v 19:18 hodin. Podle pořadatelů měl připomenout úspěchy Čechů, státní symboly České republiky a motivy z české i slovenské krajiny. Počet diváků se odhaduje na několik tisíc.

Národní divadlo se k oslavám vzniku Československa připojilo pomocí interaktivního videomappingu. Promítání se konalo na budově „zlaté kapličky“ ve směru od Střeleckého ostrova a mostu Legií. Lidé přes nepřízeň počasí zaplnili most Legií a nábřeží. Na Střeleckém ostrově byly pro diváky připraveny stánky s občerstvením i mobilní toalety.

Diváci sledovali unikátní projekci včetně efektního dýmu ze střechy budovy a mohli se do promítání zapojit prostřednictvím chytrých telefonů a tabletů. V první fázi minihry sbírali padající virtuální mince a pomáhali divadlo postavit z jednotlivých stavebních bloků. Následně fasáda historické budovy ožila vnitřní výzdobou. Oslavu úspěchu ale přerušily zárodky požáru a hráči museli hořící divadlo uhasit.

Rovněž v 19:18 začne i oslava na Václavském náměstí pořádaná Milionem chvilek pro demokracii, kde vystoupí osobnosti z různých sfér, například umělci, sportovci nebo pamětníci. Přítomna bude například Vlasta Šrůtková, která se narodila v říjnu 1918.

Fotogalerie

Oslavy 100. výročí vzniku Československa

V odpoledních hodinách začal na Staroměstském náměstí také koncert Největší hity století pořádaný Českým rozhlasem. První blok zahájil Tomáš Klus a jeho Cílová skupina, po něm následovalo vystoupení slovenské kapely No Name. V závěrečném bloku byly za doprovodu Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma představeny největší hity české populární hudby. Na pódiu zazpívali například Helena Vondráčková, Karel Gott, nebo Marta Kubišová.

Právě píseň nazpívaná Kubišovou - Modlitba pro Martu - se stala hitem století. Rozhodli o tom v hlasování posluchači a Český rozhlas výsledky vyhlásil právě na Staroměstském náměstí. Skladba z roku 1968 se po vojenské okupaci 21. srpna stala symbolem odporu českého národa proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy.

Na dalším vzpomínkovém koncertě, který se koná v zaplněném Velkém sálu pražské Lucerny, sklidil velký aplaus Vladimír Mišík. Akci s názvem 100 let republiky zahájilo vystoupení Michala Pavlíčka s Monikou Načevou. Jako poslední se před půlnocí představí kapela Garage & Tony Ducháček.

Na pódiu ozdobeném českou vlajkou se sešly známé osobnosti bigbítové a rockové scény. Svůj původní zvuk nabídla skupina Vltava, která představila aktuální skladby z alba Čaroděj i hity Prasátko nebo Marx Engels Beatles. K oslavám vzniku republiky se připojil také David Koller, který se proslavil jako člen skupiny Lucie. Hlavním hostem večera bude Pražský výběr.

Součástí oslav byl také tradiční Pochod za monarchii, který uspořádala monarchistická strana Koruna Česká. Jeho účastníci se setkali u sochy svatého Václava a vyrazili přes Staroměstské náměstí, Karlův most a Malostranské náměstí. Procesí skončil projevem na Hradčanském náměstí.

Jednou z hlavních oficiálních akcí k výročí vzniku republiky byla velká přehlídka, které se kromě vojáků zúčastnili i policisté, hasiči, záchranáři, celníci a strážníci. Po Evropské třídě pochodovalo přes 2100 lidí a projelo 236 kusů techniky. (o vojenské přehlídce více zde)

Sváteční akce si vyžádaly i omezení městské hromadné dopravy. Podle webu pražského dopravního podniku bude obousměrně přerušen provoz tramvají v ulicích Evropská, Svatovítská a Jugoslávských partyzánů, a to téměř celý den. Největší dopravní omezení způsobila vojenská přehlídka.

Oslavy vzniku Československa

Let's block ads! (Why?)

https://zpravy.idnes.cz/ohnostroj-pochod-za-monarchii-oslavy-vyroci-sto-let-ceskoslovensko-1in-/domaci.aspx?c=A181028_114829_domaci_amu

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Národní divadlo opět hořelo ve videu na fasádě, sto let připomněl i ohňostroj"

Post a Comment

Powered by Blogger.