Search

Rain Mana by dnes možná natočili spíše v televizi, míní režisér

Karlovy Vary - Humanistické projekty typu Rain Man jsou v Hollywoodu podle jeho režiséra Barryho Levinsona ve slepé uličce. Dnes by ve velkém americkém studiu jeho oscarový film nevznikl. Levinson to dnes řekl na tiskové konferenci v Karlových Varech hned poté, co za ovací publika vstoje uvedl právě svůj slavný film ověnčeným čtyřmi soškami americké akademie, od jehož natočení letos uplynulo 30 let.

"Změna z hlediska klimatu ve filmovém průmyslu, nebo rozhodně v Hollywoodu, znamená, že by to dnes už nebylo možné natočit, je to příliš humanistický film," řekl. V Hollywoodu se podle něj točí především komiksy, filmy superhrdinské a hororové. Ale mezeru na trhu podle něj zaplňují televizní produkce - sám svůj poslední film Paterno natočil v produkci HBO. "Je mi jedno, kde a jak lidé film uvidí, jde mi o příběh," řekl.

Dojatý režisér při úvodu k filmu Rain Man před více než tisícovkou diváků ve Velkém sále řekl, že jedním z největších přínosů jeho filmu bylo zaměření na autismus. "Obrátil pozornost všech lidí na autismus, to byla záležitost, o které do té doby nikdo nic nevěděl. Nám se podařilo rozšířit povědomí o této mentální poruše," řekl.

Dříve se rodiny s takto postiženými dětmi musely s touto nemocí vypořádat samy, nedokázaly nikomu vysvětlit, co to je. "A teď mohly říct: Viděli jste film Rain Man? To je o tom, čím je postiženo moje dítě! Byla to taková úleva, bylo možné této záležitosti přiřadit nějakou tvář, to byl jeden z přínosů filmu Rain Man," řekl. 

Levinson se prý sám na své vlastní filmy nedívá - pokud nalistuje v televizi film a pozná, že je jeho, přepne program. I Rain Mana prý viděl teprve nedávno za uplynulých 30 let. Dnes ocenil, že na tak letitý film přišlo tolik lidí, kteří jsou festivalovým publikem. Mohou být proto považováni za náročné diváky a Levinson jim opakovaně děkoval.

Na závěr festivalu v Karlových Varech režisér v sobotu převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Reklama

Let's block ads! (Why?)

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rain-mana-by-dnes-mozna-natocili-spise-v-televizi-mini-reziser/1640017

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Rain Mana by dnes možná natočili spíše v televizi, míní režisér"

Post a Comment

Powered by Blogger.