Search

Filmovka v Uherském Hradišti je tu. Provede vás džunglí

Letní filmová škola v Uherském Hradišti začíná. Letos se dvěma čtyřkami za sebou. Až do 5. srpna nabídne stovky projekcí, debaty, site-specific se záznamem hokejového utkání z Nagana i úvahu nad tím, jací jsme my Češi.

Zaostřeno bude na Švédy a oslavy 100 let od narození Ingmara Bergmana a 120 let českého filmu. Bude se tu trhat železnou oponou, vzpomínat na slavné muzikály, kochat se filmy z prestižních festivalů, poslouchat klavírní hudba k němým dílům a zamýšlet se nad tím, jak si vedou filmaři v televizi. Dojde i na první uvedení snímku Roberta Sedláčka Jan Palach. Novinkou je pocta tvůrcům, kteří na festivaly nejezdí, jmenovitě Larsi von Trierovi.

Retrospektiva Ingmara Bergmana

Kolekce filmů, jež vybrala švédská profesorka filmových studií na univerzitě ve Stockholmu Maaret Koskinen, první badatelka, jíž sám režisér umožnil v posledních letech života přístup ke svému archivu a která je autorkou řady studií o jeho tvorbě. Zamyšlení nad podstatnými tématy a motivy Bergmanova díla a pokus o „svržení“ režiséra z piedestalu uctivě archivního velikána. V tom „filmovce“ pomůže i Katinka Farago, která s Bergmanem přes 30 let spolupracovala.

Žánr: muzikál

Procházka tvorbou USA, země, kde se filmový muzikál zrodil. Klíčem je choreografie jak se vyvíjela, které nejvýraznější osobnosti se jí věnovaly, jak se filmová kamera vyrovnávala s jejím zachycením. Odpovědi možná poskytnou ti nejpovolanější: Busby Berkeley, Hermes Pan, Fred Astaire, Michaela Kidd nebo Gene Kelly.

Chicago (2002) s Catherine Zetou-Jones uprostřed.

Ikona: Lars von Trier

Průřez rodícím se stylem slavného filmaře v naivním, nevázaném podání dítěte, teenagera a mladíka odhalující jeho silný cit pro mož- nosti média. I čistotu, k níž se snaží v dospělosti znovu přiblížit a oživit ji ve svých mnohem sofistikovanějších experimentech. Ukázky jeho filmů, reklam i přednáška.

Virtuální realita

V prostorách Reduty je připravena VR zóna, do které budou moci diváci každý den od 10 do 20 hodin vstoupit a pomocí speciálních brýlí se ponořit do krátkých filmů ve formátu 360°. Komplexní přehlídka představí autorské dokumenty s ekologickou či migrační tematikou, artové kousky z předních světových festivalů nebo výběr nejzajímavějších VR videoklipů. Rezervace na místě.

Be2Can Starter

Výběr hitů z festivalů v Cannes, Benátkách či Berlinale. Vít Schmarc a Aleš Stuchlý odhalují výrazné autorské hlasy, mapují neprobádané kouty kinematografie, představují autorské vize. Najdeme tu tři pozoruhodné zástupce dnešního německého filmu, kontemplativní francouzské drama o herečce Romy Schneider a provokativní políček současné tváři Polska.

Reeves a Ryder na svatbě
Herci Keanu Reeves a Winona RyderHerci Keanu Reeves a Winona Ryder se poprvé potkali v Draculovi z roku 1992. Teď dostali vděčné role protivných hostů na svatbě, kteří hned po seznámení zjistí, že mají mnohé společné. Nenávidí ženicha, nevěstu, svatby a ze všeho nejvíc začnou nenávidět sebe navzájem. Film Ten pravý, ta pravá? uvidíme v kinech od 30. srpna.

Cena pro Cher i Philipa Glasse

Zpěvačky Cher (na snímku) a Reba McEntire, skladatel Philip Glass i jazzový saxofonista Wayne Shorter. Ti všichni dostanou prestižní výroční cenu Kennedy Center, která se už 41 let udílí umělcům. Letos poprvé bude speciálním uznáním oceněn i muzikál Hamilton. Ceny převezmou laureáti 2. prosince ve Washingtonu.

Filmová čítanka roztržená opona

Čtyři filmové dvojice natočené v Československu a ve Spojených státech rozdílné metody a způsoby, jakými se prostřednictvím populární kultury dalo ovlivňovat veřejné mínění, manipulovat lidské přesvědčení a mnohdy vytvářet zcela falešné povědomí o světě kolem nás.

Let's block ads! (Why?)

https://www.denik.cz/film/filmovka-v-uherskem-hradisti-je-tu-provede-vas-dzungli-20180727.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Filmovka v Uherském Hradišti je tu. Provede vás džunglí"

Post a Comment

Powered by Blogger.