Search

Vary jsou opět tu. Start by mohl zlákat i herečky, které u nás točí

Ve scénáři úvodu 53. karlovarského festivalu stojí, že prezident festivalu Jiří Bartoška večer převezme symbolické klíče od města, Tim Robbins známý z Tajemné řeky či Vykoupení z věznice Shawshank dostane Cenu za přínos kinematografii a vzpomínku na Miloše Formana pak vedle filmu Lásky jedné plavolásky završí koncert melodií z jeho děl. Ovšem další body do plánu stále přibývají.

Třeba formanovskou poctu ještě před oficiálním startem předznamená odhalení režisérových otisků ve skle, které vystaví festivalový Dům ČT a na něž se přijedou podívat nadšenci na kolech – aby připomněli, že stejným dopravním prostředkem dorazili na festival v roce 1990 právě Miloš Forman s Theodorem Pištěkem.

Budou ženské kvóty?

Překvapení se dají čekat i na zahajovacím ceremoniálu v hotelu Thermal. Seznam úvodních hostů totiž rozšířil novozélandský režisér Taika Waititi, tvůrce komiksu Thor: Ragnarok, který u nás právě točí válečnou komedii Jojo Rabbit, v níž sám hraje Hitlera. Do Varů s sebou bere producenta Carthewa Neala a hollywoodská média spekulují, že by se k nim mohla připojit jedna z hereček projektu, nepřehlédnutelná komička Rebel Wilsonová, známá ze série Ladíme! Navíc se štábem v Praze pracuje Scarlett Johansonová, která už Vary navštívila.

Slet fanynek se očekává na závěr, kdy vedle dalšího nositele Křišťálového globu, režiséra Barryho Levinsona, dorazí herec Robert Pattinson, idol dívek z upírské romantické ságy Stmívání. Získá Cenu prezidenta festivalu tak jako Jaromír Hanzlík, který zdaleka nebude jediným zástupcem hostitelské země.

Naopak, české filmy doprovázené tvůrčími delegacemi mají letos po dvou zástupcích ve všech třech soutěžích – hrané, dokumentární i v sekci Na východ od západu. 

Navíc se na karlovarské půdě prezentují také jiné brzké premiéry kin, od alkoholického dramatu Úsměvy smutných mužů přes první ukázku Hovorů s TGM, již přivezou herci Martin Huba coby prezident Masaryk a Jan Budař jako Karel Čapek, až po Rašína, v němž se potkají Ondřej Vetchý a Miroslav Donutil.

Výbušná aktuální témata zahraničních festivalů scházejí ve Varech jen zdánlivě. Program profesionálů totiž zahrnuje i setkání na téma, zda ve světě tak diskutované menšinové zastoupení žen vyřeší český filmový průmysl sám, nebo jestli se i u nás bude volat po kvótách.

Let's block ads! (Why?)

https://kultura.zpravy.idnes.cz/mff-karlovy-vary-2018-zahajeni-festivalu-dyo-/filmovy-festival-vary.aspx?c=A180628_151754_filmovy-festival-vary_ts

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Vary jsou opět tu. Start by mohl zlákat i herečky, které u nás točí"

Post a Comment

Powered by Blogger.