Search

Žaloval Weinsteina, teď sám čelí obvinění ze sexuálního útoku

Americký nejvyšší státní návladní státu New York Eric Schneiderman odstoupil ze své funkce poté, co jej několik žen v časopisu The New Yorker obvinilo ze sexuálního napadení. Schneiderman přitom veřejně podporoval hnutí #MeToo a osobně podával v New Yorku žalobu na filmového producenta Harveyho Weinsteina, viněného ze sexuálních útoků. Nyní bude sám čelit vyšetřování.

"Bylo mi velkou ctí a výsadou sloužit lidem státu New York jako nejvyšší státní návladní. V uplynulých hodinách ale bylo proti mně vzneseno vážné obvinění. Ačkoli nesouvisí s mým profesním chováním ani s činností úřadu, účinně by mi bránilo pokračovat v tomto kritickém čase v mé práci. Proto ke konci dne 8. května 2018 odstupuji ze své funkce," uvedl Eric Schneiderman ve svém prohlášení.

Krátce po jeho rezignaci oznámila kancelář okresního státního návladního v Manhattanu, že zahájila v dané věci vyšetřování. Schneidermanovo rychlé odstoupení je podle CNN šokujícím pádem muže, který byl donedávna stoupající hvězdou opoziční demokratické strany, v níž proslul jako ostrý oponent a kritik amerického prezidenta Donalda Trumpa. Pozoruhodné je i to, že se Schneiderman veřejně hlásil k hnutí #MeToo a žaloval Harweyho Weinsteina.

Schneidermanovo odstoupení požadoval newyorský guvernér Andrew Cuomo. "Nikdo nestojí nad zákonem, ani nejvyšší státní zástupce státu New York. Požádám vhodného okresního státního návladního, aby v této věci zahájil neprodleně vyšetřování," uvedl Cuomo ve svém prohlášení. "Můj osobní názor je, že nevěřím, že by po zveřejnění usvědčujících faktů v článku mohl Eric Schneiderman sloužit i nadále jako nejvyšší státní návladní. Pro dobro úřadu by měl odstoupit," dodal.

The New Yorker zveřejnil v pondělí článek, který vinil Schneidermana z fyzického násilí vůči čtyřem ženám. Dvě z nich Michelle Manning Barishová a Tanya Selvaratnamová, připustily, žes ním měly vztah, ale s násilím, které se stalo jeho součástí, prý nikdy nesouhlasily. Podle The New Yorker Schneiderman obě ženy v posteli  opakovaně škrtil, často prý podnapilý a nikdy s jejich svolením. Obě musely později vyhjledat lékařskou pomoc. Selvaratnamová také uvedla, že jí vyhrožoval odposloucháváním jejího telefonu. Obě ženy tvrdily, že k incidentům docházelo nejčastěji poté, co se Schneiderman napil. 

Schneiderman na tato obvinění reagoval na svém Twitteru, kde uvedl, že v soukromých důvěrných vztazích byl zapojen do her, v nichž představoval určitou roli, ale vždy šlo o dohodnuté a oboustranně přijímané sexuální aktivity. Nekonsenzuální sex je hranice, kterou by podle svých slov nikdy nepřekročil. 

Na jeho obhajobu vystoupila i jeho bývalá manželka Jennifer Cunninghamová, která v pondělí vydala prohlášení, v němž uvádí, že obvinění se s ním naprosto neslučují. "Znám Erika téměř třicet let jako manžela, otce i kamaráda. Tato obvinění jsou naprosto neslučitelná s mužem, kterého znám a jenž byl vždy mužem s velkým charakterem a milujícím otcem. Je pro mě zcela nemožné uvěřit, že by tato obvinění byla pravdivá," řekla Cunninghamová.

Newyorská policie uvedla, že zatím proti Schneidermanovi neobdržela žádné oznámení, ale pokud ho dostane, pak je důkladně prošetří. Demokratka Kirsten Gillibrandová z New Yorku pak v pondělí večer zopakovala Cuomoovu výzvu, aby Schneiderman odstoupil.

"Násilné činy popsané několika ženami jsou odporné," uvedla Gillibrandová ve svém prohlášení. "Na základě tohoto rozsáhlého a seriózního popisu nevěřím, že by Eric Schneiderman měl i nadále sloužit jako nejvyšší státní návladní. Obvinění jsou věrohodná a měla by být okamžitě a úplně vyšetřena." 

Let's block ads! (Why?)

https://www.denik.cz/ze_sveta/newyorsky-nejvyssi-statni-navladni-rezignoval-po-obvineni-ze-sexualniho-utoku.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Žaloval Weinsteina, teď sám čelí obvinění ze sexuálního útoku"

Post a Comment

Powered by Blogger.