Search

Milenka Jobse a Dylana ve středu zazpívá v Kongresovém centru

Joan Baez je považována za jednu z nejuznávanějších písničkářek světa. Přestože v Československu nevystoupilo moc západních umělců, jí se to podařilo na festivalu Bratislavská lyra a neváhala veřejně projevit své politické postoje. Nyní se představí v pražském Kongresovém centru.

dnes 10:20

SDÍLEJ:

Proslavila se nejenom svou muzikou, ale také svými slavnými partnery. Randila například s otcem Applu Stevem Jobsem nebo kolegou písničkářem Bobem Dylanem, se kterým i hudebně spolupracovala. Právě on byl důležitý mezníkem pro její kariéru i tvorbu

Protestsong

A právě v období, kdy spolu chodili, proslula svou interpretací protestsongu We Shall Overcome (česky je známý v podání Spirituál kvintetu jako Jednou budem dál).

Joan Baez patří k legendám světového písničkářství. Na scéně se poprvé objevila na sklonku padesátých let minulého století, slávu si vydobyla již na počátku šedesátých let, kdy byla známou tváří folkové scény a vystoupila na řadě významných festivalů i politických happeningů.

Občanská angažovanost

Lidská práva jsou důležitá pro celou její kariéru. Po boji za práva Afroameričanů se Joan Baez angažovala v hnutí proti válce ve Vietnamu. V tomto boji jí značně pomáhal její manžel a protiválečný aktivista David Harris, který byl odsouzen za vyhýbání se nástupu do vojenské služby. Společně nahráli i album Carry It On, které bylo soundtrackem k dokumentu o Harrisově životě.

Oceňované jsou také její interpretace písní jiných autorů, mezi které patří: Bob Dylan, Pete Seeger, The Beatles, Paul Simon, The Rolling Stones, Stevie Wonder a mnoho dalších.

Během své letité kariéry vydala folkařka 24 studiových alb a nespočet živých nahrávek či kompilací. Poslední jubilejní 25. řadovku nazvanou Whistle Down The Wind vydala začátkem letošního března.

Je známá svým charakteristickým hlasem, svým sopránem dokáže vyzpívat až tři a půl oktávy. Její interpretace Arie No. 5 Bachianas Brasileiras (Heitor Villa-Lobos) nebyla dosud překonána.

Autor: Hana Langrová

Let's block ads! (Why?)

https://www.denik.cz/hudba/milenka-jobse-a-dylana-ve-stredu-zazpiva-v-kongresovem-centru-20180328.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Milenka Jobse a Dylana ve středu zazpívá v Kongresovém centru"

Post a Comment

Powered by Blogger.