Search

Český Krumlov zaplatí obyvatelům za normální život. Chce jít příkladem Benátkám

Domy, ve kterých nikdo nežije. Obchody, které nikdo nepotřebuje. Ulice, kde se lidé nepotkávají, ale vzájemně vyhýbají. Taková může být charakteristika sociálně vyloučených lokalit, ale i nejkrásnějších měst světa zapsaných na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Podobnost na první pohled diametrálně odlišných míst mě inspirovala k projektu, který upozorňuje na růst turismu a s tím související problémy,“ vysvětlila svůj záměr Kateřina Šedá.

Normální život na plný úvazek

Založila proto fiktivní společnost UNES-CO, která by mohla tento trend zvrátit. Jako první město na seznamu světového dědictví se k projektu připojil Český Krumlov. Rozhodl se ho finančně podpořit i se na něm aktivně podílet. 

Do několika bytů a domů se tak v Krumlově vrátí „normální“ obyvatelé. Jejich jediným úkolem je v centru, jinak obsazeném turisty, tři měsíce žít a vykonávat činnosti, které jsou běžné mimo turistické lokality. Společnost UNES-CO jim za to nabídne nejen ubytování zdarma, ale za provozování „normálního života“ i mzdu.

Let's block ads! (Why?)

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/2425429-cesky-krumlov-zaplati-obyvatelum-za-normalni-zivot-chce-jit-prikladem-benatkam

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Český Krumlov zaplatí obyvatelům za normální život. Chce jít příkladem Benátkám"

Post a Comment

Powered by Blogger.