Search

Češi se zúčastní největšího festivalu vojenských kapel

Praha - Česká vojenská hudba se letos v létě zúčastní největšího světového festivalu vojenských hudeb ve skotském Edinburghu. Na festivalu britské kultury to společně oznámili ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) a britský velvyslanec Nick Archer. Vystoupení Ústřední hudby Armády ČR a Vojenského uměleckého souboru Ondráš a skotského souboru Pipes and Drums na festivalu se uskuteční jako součást oslav 100. výročí založení Československa. Velvyslanec Archer podotkl, že Češi budou na přehlídce poprvé a uvidí je miliony lidí.

"Jak jsme dnes slyšeli a jak jsem slyšel také při předávání svých pověřovacích listin, je to skvělý soubor. Skutečně upřímně musím říci, že jsem nikdy neslyšel tak dobře zahranou britskou hymnu jako v podání této kapely," ocenil Archer českou vojenskou hudbu.

Živý videopřenos ze střídání Hradní stráže za doprovodu skotských dudáků:

"Budeme tam posílat 113 osob, jak hudebníky, tak Ondráš," řekla ministryně Šlechtová. Srpnové přehlídky se také sama zúčastní. Spolupráce vojenských uměleckých souborů má připomenout tradici česko-britských vztahů, které mají počátek v roce 1918, kdy bylo založeno Československo.

Ukázku ze společného vystoupení dnes oba soubory předvedly nejprve na Pražském hradě a později také na festivalu britské kultury, který uspořádala ambasáda na Malostranském náměstí. "Dnes to byla taková reklama, upoutávka jako v kině," podotkl Archer. Přehlídku v Edinburghu podle něj sledují miliony lidí po celém světě. Kromě Čechů se na něm objeví také vojenské kapely z Číny, Mexika, Spojených států nebo Švýcarska.

V podání českého souboru dnes zazněla například polka Škoda lásky, která zlidověla po celém světě. Společně Češi a Skoti zahráli starou křesťanskou píseň Amazing Grace, která je v Česku známá po názvem Už z hor zní zvon. Na Hradě jejich vystoupení předcházelo slavnostní střídání Hradní stráže, kterému přihlížel také velvyslanec Archer.

Reklama

Let's block ads! (Why?)

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cesi-se-zucastni-nejvetsiho-festivalu-vojenskych-kapel/1601208

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Češi se zúčastní největšího festivalu vojenských kapel"

Post a Comment

Powered by Blogger.