Search

Nabarvené ptáče vyletělo v Benátkách z hnízda. Provázel ho potlesk i odchody z kina - ceskatelevize.cz/ct24

Kniha Jerzyho Kosińského patří k zásadním dílům světové literatury, její zfilmování tedy provází zvědavost, přestože snímek je náročný jak obsahově (kvůli drastickým scénám), tak svou délkou – trvá bezmála tři hodiny. Dialogy z celkové stopáže přitom zaberou sotva deset minut, chybí i filmová hudba. 

Novinářům se novinka promítala v sále s půldruhým tisícem sedadel, zaplněn byl téměř do posledního místa. Všechna ale do závěrečných titulků obsazena nezůstala. Nicméně ti, kdo zůstali, tvůrce odměnili potleskem. 

„Po skončení projekce diváci tleskali. Je pravda, že ne všichni vydrželi do konce,“ připouští redaktor ČT Martin Rachmann, který také seděl v publiku. „Kdo četl knihu, ví, že text obsahuje některé velmi drastické scény. Po jedné z nich s postavou jménem Ludmila, kterou hraje Jitka Čvančarová, se někteří diváci zvedli a ze sálu odešli,“ upřesnil, že přítomné nejvíce zasáhla naturalistická scéna brutálního znásilnění. 

Diváci v Česku film posoudí krátce po benátské premiéře

Plný krutosti a násilí je už Kosińského román. Devítiletého Žida Josku vystavuje autor, jenž se stejně jako hlavní hrdina musel za války skrývat na venkově, nemilosrdnému zacházení. Místo ochrany nachází totiž chlapec u dospělých i dětí nepřátelství ovlivněné předsudky a pověrami.

Nabarvené ptáče je po pětadvaceti letech prvním filmem českého režiséra, který byl vybrán do hlavní soutěže na benátském festivalu. Dramatický příběh vznikl v koprodukci České televize.

Tuzemští diváci se na něj budou moci do kina vypravit od 12. září, možná jako na snímek oceněný v Benátkách. V získání Zlatého lva nicméně Marhoulovi na 76. ročníku konkurují novinky od dalších dvaceti tvůrců, včetně světoznámých filmařů jako Hirokazu Kore'eda, Steven Soderbergh či Roman Polanski.

Let's block ads! (Why?)

https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/2913839-nabarvene-ptace-vyletelo-v-benatkach-z-hnizda-provazel-ho-potlesk-i-odchody-z-kina

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Nabarvené ptáče vyletělo v Benátkách z hnízda. Provázel ho potlesk i odchody z kina - ceskatelevize.cz/ct24"

Post a Comment

Powered by Blogger.