Search

Dona Giovanniho pod širým nebem v Divoké Šárce ukončila silná bouřka - iDNES.cz

Meteorologové už v sobotu upozorňovali na to, že tropické teploty dnes vystřídají bouřky. Bouřky dorazily nejdříve do Čech, večer a v noci budou i na Moravě.

Umělci stihli odehrát celé první jednání slavného díla Wolfganga Amadea Mozarta, i když představení bylo předtím kvůli prudkému dešti už jednou přerušeno. 

Když ovšem přišla silná bouřka, rozhodli se organizátoři akci po necelé hodině a půl ukončit. Meteorologové upozorňovali na to, že tropické teploty dnes vystřídají bouřky.

Příští rok by se měl Don Giovanni v Šárce zopakovat. „Berme to jako generálku,“ řekla jedna z organizátorek Jana Divišová. „Zpěváci zpočátku zpívali, i když padaly provazy deště. Všichni jsou úplně ‚durch‘,“ dodala.

V titulní roli představení v Šárce se představil barytonista pražského Národního divadla Martin Bárta. Pod vedením dirigenta Jana Chalupeckého zpěváky doprovázel orchestr a sbor opery Národního divadla.

Příležitost zažít představení v přírodním prostřední Divoké Šárky a v podání předních operních pěvců měli letos návštěvníci popatnácté. Poprvé od roku 2005 ale byla v programu jiná než česká opera. Předchozí ročníky nabídly řadu děl Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka, například Rusalku, Jakobína, Čerta a Káču nebo Dvě vdovy.

Také Mozartovo dílo Don Giovanni z roku 1787 je nicméně úzce spojeno s Čechy a Prahou. Geniální rakouský skladatel operu napsal na objednávku pro pražskou hudební společnost a sám se účastnil zkoušek v tehdejším Nosticově, nyní Stavovském divadle. V opeře oslavil například českého skladatele Jana Křtitele Kuchaře, který s ním spolupracoval i jako korepetitor při zkouškách. Po premiéře se Mozart stal doslova miláčkem Pražanů.

Přírodní divadlo v Šárce vzniklo v roce 1913. Provoz zahájila 16. května 1913 inscenace Prodané nevěsty. Do roku 1922 pak uvedlo šestnáct inscenací. V dobách největší slávy se do plenérového prostoru vešlo deset tisíc sedících diváků, míst k stání bylo osm tisíc. Přírodní pražská scéna tehdy disponovala podzemním skladištěm kulis včetně šaten a prostorem pro orchestr. 

V polovině 20. letech minulého století z ekonomických důvodů divadlo zaniklo. Od jeho obnovené tradice v roce 2005 zhlédlo představení v Šárce dohromady kolem 160 tisíc diváků.

Let's block ads! (Why?)

https://www.idnes.cz/praha/zpravy/opera-don-giovanni-divoka-sarka-ukoncena-bourka.A190901_162733_praha-zpravy_bse

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Dona Giovanniho pod širým nebem v Divoké Šárce ukončila silná bouřka - iDNES.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.