Search

Zemřel oblíbený folkový hudebník Jiří Traxler! Bylo mu 72 let - tn.cz

Jiří Traxler zemřel ve středu v pouhých dvaasedmdesáti letech. "S lítostí oznamujeme, že 17. dubna 2019 zemřel náš milý dlouholetý kolega Jiří Traxler. Jiří Traxler se hudbě věnoval aktivně jako tvůrce a interpret od 60. let ve skupinách Skiffle Kontra nebo Traxleři. S nimi vytvořil řadu nahrávek i scénických programů," napsal na svůj web Etnologický ústav Akademie věd ČR.

V ústavu pracoval na oddělení etnomuzikologie a zabýval se lidovostí a historickými písňovými prameny. "Jeho dvousvazková edice sbírek Jana Jeníka rytíře z Bratřic představila světu v nezkreslené podobě jednu z nejstarších českých kolekcí písní. Podobně se podílel na vydání a vědecké reflexi dalších opomíjených oblastí, například lidových písní z Prahy ze sbírek Františka Homolky," doplnil Etnologický ústav.

Traxler se narodil v Praze a se svým bratrem Petrem založil folkovou skupinu Skiffle Kontra, kterou přejmenovali na Traxleři. Spolupracovali také několik let s Miroslavem Horníčkem, Jiřím Krampolem nebo Otakarem Brouskem. Petr Traxler zemřel před pěti lety ve věku 65 let. Veřejné rozloučení s hudebníkem se podle Etnologicého ústavu nebude konat, jelikož si to nepřál.

Let's block ads! (Why?)

https://tn.nova.cz/clanek/zemrel-oblibeny-folkovy-hudebnik-jiri-traxler-bylo-mu-72-let.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Zemřel oblíbený folkový hudebník Jiří Traxler! Bylo mu 72 let - tn.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.