Search

Pitva i kamery potvrdily, že chovatele šelem na Vsetínsku zabil lev - iDNES.cz

Mrtvého chovatele objevil v ubikaci šelem jeho otec 5. března. Aby bylo možné se dostat do kotce, kde se tragédie stala, policisté zvíře i další lvici zastřelili. Majitel choval šelmy bez povolení, úřady tomu nedokázaly účinně zabránit.

„Z dosavadního prověřování a po vyhodnocení záznamů z kamer instalovaných v objektu, kde muž lvy choval, můžeme konstatovat, že se na smrti třiatřicetiletého chovatele nepodílela žádná další osoba a také můžeme s jistotou vyloučit, že by muže v objektu někdo uzamkl,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Že byla klec zamknutá zvenku, po události opakovaně prohlašoval otec mrtvého chovatele. Tvrdil také, že se jednalo o trestný čin.

„Z kamerových záznamů je zřejmé, že chovatel zemřel po útoku lva, což potvrzují i předběžné výsledky soudní pitvy. V době vstupu chovatele do kotců nebyli lev a lvice od sebe odděleni, měli volný pohyb po ubikaci. Posuvná zábrana z kari sítě, která kóje odděluje, byla otevřená a chovatel se mezi šelmami volně pohyboval. Ze záznamů i z výsledků pitvy vyplývá, že k útoku i úmrtí muže došlo navečer dne 4. března,“ poznamenala Javorková.

Ze zpráv Státního veterinárního ústavu Olomouc, který prováděl pitvy lvů, nevyplynuly žádné podezřelé skutečnosti. Rovněž policisté z pitev obou zvířat nezjistili, že by byly šelmy ovlivněny nějakou látkou.

„Pitva také potvrdila, že lvice nebyla březí,“ upozornila policejní mluvčí, čímž vyvrátila další tvrzení chovatelova otce.

Policisté také s odstupem hodnotili vlastní zákrok na místě a stojí si za tím, že postupovali v souladu se zákonem. Jejich počínání přímo ve Zděchově osobně dozoroval i státní zástupce. Připomínají, že na místě byli i odborníci ze zlínské zoologické zahrady, kteří přijeli i s narkotizační puškou, protože prvotním záměrem bylo šelmy uspat.

„Po vyhodnocení situace a zvážení všech možných variant, jak bezpečně tento zákrok zvládnout, aby nedošlo k ohrožení dalších osob, rozhodl velitel zásahu v souladu s názory odborníků nebezpečná zvířata usmrtit. Do objektu nebylo možné bezpečně vstoupit a aplikovat uspávací střelu. Policisté ze zásahové jednotky pak zbraně použili v souladu se zákonem,“ uvedla policejní mluvčí.

Na kamerových záznamech, které policisté nechtějí zveřejňovat, je podle mluvčí vidět, že v době útoku lva na chovatele i v době střelby měla lvice možnost pohybu po celém objektu a nebyla bezpečně oddělena od kotce, kde se nacházel lev i třiatřicetiletý muž.

„Po lidské stránce je nám líto, že jsme museli k takovéto variantě řešení vzniklé situace přistoupit, ale v daném prostoru a čase jsme zvolili variantu nejbezpečnější,“ zdůraznila Javorková.

Vsetínští policisté kauzu stále prověřují. Čekají ještě na výsledky některých dalších znaleckých posudků, u nichž ale očekávají, že pouze doplní již zjištěné skutečnosti.

Let's block ads! (Why?)

https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/chovatel-lev-smrt-zabil-vysetrovani-policie-zdechov-vsetinsko-kamery-kotec.A190409_094323_zlin-zpravy_klu

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Pitva i kamery potvrdily, že chovatele šelem na Vsetínsku zabil lev - iDNES.cz"

Post a Comment

Powered by Blogger.