Search

Zemřel slavný šansoniér Aznavour, ještě před půlrokem vyprodal sál v Praze

Půlrok poté, co naposledy vystoupil v Česku, zemřel šansoniér Charles Aznavour. Byl autorem více než tisíce písní.

Ve věku čtyřiadevadesáti let zemřel slavný francouzský šansoniér arménského původu Charles Aznavour. V posledních letech se s ním setkali také Češi, předloni vystoupil v pražském Kongresovém centru, kde nahradil avizovaný koncert z roku 1969. Ten byl původně zrušen v souvislosti s upálením Jana Palacha.

Naposledy letos v březnu Aznavour opět zaplnil Kongresové centrum, které mu aplaudovalo vestoje. Koncert si konferoval ve francouzštině, zpíval, žertoval i tančil. Jako vokalistka ho doprovodila jeho dcera Katia. Po závěrečné písni Emmenez-moi se desítky lidí nahrnuly pod pódium a odměnily Aznavoura záplavou květin.

Se svým rozlučkovým turné Aznavour vystupoval po světě od roku 2006, koncertoval v New Yorku, Moskvě či Londýně.

Za svou osmdesátiletou kariéru šansoniér složil přes 1000 písní a nahrál desítky alb, jichž prodal přes 100 milionů kopií. Účinkoval také ve více než 60 filmech, k nejznámějším rolím patří ta ve snímku Francoise Truffauta Střílejte na pianistu.

V anketě televizní stanice CNN byl Aznavour jmenován Největším umělcem 20. století.

Jeho písně ovlivnily mnoho světoznámých umělců, kteří je také nahráli - od Eltona Johna, přes Sammyho Davise Jr., Raye Charlese až po Celine Dionovou. Jednu z jeho nejznámějších skladeb, La Bohème, nazpívala česky také Hana Hegerová.

Připravujeme podrobnosti.

Let's block ads! (Why?)

https://magazin.aktualne.cz/kultura/hudba/charles-aznavour-umrti-nekrolog-hudba-francie-sanson/r~f30b10a0c57311e8acf3ac1f6b220ee8/

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Zemřel slavný šansoniér Aznavour, ještě před půlrokem vyprodal sál v Praze"

Post a Comment

Powered by Blogger.