Search

První velká cesta. Princ Harry a vévodkyně Meghan zahájili návštěvu Austrálie

Britský princ Harry spolu se svou manželkou Meghan dnes oficiálně zahájili návštěvu Austrálie. Do země však přiletěli již v pondělí, kdy také Kensingtonský palác oznámil, že na jaře čekají prvního potomka. Australský generální guvernér Peter Cosgrove, který zastupuje britskou královnu, jim proto dal pro dítě první dárek. Byl jím plyšový klokan s mládětem v kapse a miniaturní verze tradičních australských válenek z ovčí kůže. Informoval o tom server BBC. 

dnes 13:28

SDÍLEJ:

Před budovou slavné sydneyské Opery na Harryho a Meghan čekaly tisíce lidí. Princ Harry jezdil v minulosti do Austrálie již několikrát a v zemi je oblíbený. "Děkuji za neuvěřitelně srdečné uvítání a možnost setkat se s Australany," prohlásil princ během své řeči. "Nemohli jsme si vybrat lepší místo, kde bychom oznamovali zprávu o očekávaném dítěti," dodal. Lidé jim dávali i drobné dárky. 

Osobní setkání

Nakonec zde strávili o 20 minut déle, než bylo pro tuto událost vyhrazeno. Mezi lidmi, se kterými si osobně potřásli rukama a se kterými si popovídali, byla rovněž 98letá Daphne Dunneová, jejíž manžel zemřel v roce 1945 během války v Papui-Nové Guineji. Posmrtně získal Viktoriin kříž, tedy nejvyšší vojenské vyznamenání Spojeného království.

S vdovou se nyní princ Harry setkal již potřetí. "Bylo to krásné poprvé na vlastní oči vidět vévodkyni Meghan. Harry je skvělý muž a já jsem ráda, že našel své štěstí," řekla pro BBC vdova po australském válečném veteránovi. 

Později Harry a Meghan navštívili v Sydney zoologickou zahradu, kde otevřeli výzkumné středisko. Zastavili se také u dvojice koal, jejichž dvě mláďata byla po Harrym a Meghan pojmenována. Podle BBC byla Meghan z návštěvy nadšená. 

Hlavním bodem programu v Sydney bude pro prince Harryho zahájení charitativních sportovních her Invictus Games pro invalidní válečné veterány. Her, kterých se zúčastní představitelé z 18 zemí světa, založil Harry v roce 2014.

Návštěva Austrálie je součástí 16denní cesty, při které královský pár zavítá i na Nový Zéland a souostroví Fidži a Tonga. Jde o jejich první velkou zahraniční cestu od květnového sňatku; jako manželský pár byli zatím pouze na dvoudenní návštěvě Irska. Podle BBC jdou ve stopách princezny Diany a prince Charlese. I oni si totiž jako první cestu po svatbě vybrali Austrálii a Nový Zéland. 

Jejich plány se nezměnily ani po oznámení těhotenství, a to navzdory tomu, že těhotným ženám se nedoporučuje cestovat na Fidži a Tongu, kvůli riziku nákazy virem Zika, který postihuje zejména lidský plod. Kensingtonský palác ale uvedl, že královský pár dostal od lékařů potřebné rady a doporučení. 

Autor: Andrea Gričová

Let's block ads! (Why?)

https://www.denik.cz/ze_sveta/prvni-velka-cesta-princ-harry-a-vevodkyne-meghan-zahajili-navstevu-australie-20181016.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "První velká cesta. Princ Harry a vévodkyně Meghan zahájili návštěvu Austrálie"

Post a Comment

Powered by Blogger.