Search

Princ Harry s manželkou oficiálně zahájili návštěvu Austrálie

Sydney - Britský princ Harry a jeho manželka Meghan dnes oficiálně zahájili návštěvu Austrálie. Vévoda a vévodkyně ze Sussexu krátce po pondělním příletu do země oznámili, že na jaře čekají prvního potomka. Dnes dostali pro dítě první z mnoha darů; australský generální guvernér Peter Cosgrove, který zastupuje britskou královnu, a jeho žena Lynn jim dali plyšového klokana s mládětem v kapse a miniaturní verzi tradičních australských válenek z ovčí kůže, napsal zpravodajský server BBC News.

Harryho a Meghan dnes přišly přivítat tisíce lidí před budovu slavné sydneyské Opery. Britský princ navštívil Austrálii v minulosti již několikrát a je v zemi velmi oblíben. "Opravdu bychom si neuměli představit lepší místo, kde oznámit zprávu o očekávaném potomkovi," prohlásil Harry.

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu během 16 dní zavítají kromě Austrálie také na Nový Zéland a souostroví Fidži a Tonga. Jde o jejich první velkou zahraniční cestu od květnového sňatku; jako manželský pár byli zatím pouze na dvoudenní návštěvě Irska, poznamenala agentura AP. Státy, kam dvojice v příštích dnech pojede, jsou členy britského Společenství (Commonwealth).

Itinerář cesty Harry s manželkou s ohledem na Meghanino těhotenství nezměnili, přestože těhotným ženám se nedoporučuje jezdit v současné době na Fidži a Tongu kvůli riziku nákazy virem zika. Infekce virem zika, který přenášejí hlavně komáři, má u dospělých mírný průběh, ale u lidského plodu může způsobit zpomalení vývoje mozku. Kensingtonský palác uvedl, že manželé dostali rady od lékařů.

Hlavním bodem návštěvy Sydney bude pro prince Harryho sobotní zahájení charitativních sportovních her Invictus Games pro invalidní válečné veterány, které princ Harry - známý svými iniciativami ve prospěch zraněných vojáků - založil v roce 2014.

S příznivci, kteří je dnes přišli před budovu Opery přivítat, strávili Harry a Meghan o 20 minut déle, než bylo pro tuto událost vyhrazeno. Mezi lidmi, se kterými si osobně potřásli rukama a se kterými si popovídali, byla rovněž 98letá vdova po australském válečném veteránovi Daphne Dunneová.

S vdovou se Harry setkal už potřetí; poprvé to bylo při jeho návštěvě Sydney v roce 2015, kdy prince upoutal Viktoriin kříž, který měla Dunneová připnutý na hrudi. Žena tehdy princi vysvětlila, že její první manžel Albert Chowne dostal toto nejvyšší britské vojenské vyznamenání za statečnost posmrtně poté, co v roce 1945 zemřel v bojích na Papui Nové-Guineji.

Po setkání před Operou navštívil britský pár také zoologickou zahradu v Sydney, kde otevřel výzkumné středisko a zastavil se u dvojice koal, jejichž dvě mláďata byla po Harrym a Meghan pojmenována.

Austrálie je parlamentní demokracií, v jejímž čele stojí britský monarcha. V roce 1999 australští voliči v referendu zamítli přechod k republikánskému zřízení. Podle průzkumu veřejného mínění z letošního roku se podpora republiky pohybuje kolem 50 procent a zatím není velký zájem se k tomuto tématu vracet, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Let's block ads! (Why?)

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/princ-harry-s-manzelkou-oficialne-zahajili-navstevu-australie/1675337

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Princ Harry s manželkou oficiálně zahájili návštěvu Austrálie"

Post a Comment

Powered by Blogger.