Search

Tátova volha baví nejvíc, rozhodla porota festivalu komedie

Komedií roku je Tátova volha, diváky nejvíc rozesmáli „toužící muži“. Tak skončil v sobotu 40. ročník festivalu české filmové komedie v Novém městě nad Metují. Místní Kino 70 tleskalo vítězům z několika komedií, radost s nimi sdíleli Ivana Chýlková, Bolek POlívka či Milan Šteindler.

dnes 19:17

SDÍLEJ:

Porota, v níž zasedli mj. grafik Vladimír Suchánek a kameraman Josef Hanuš, ocenila nejvýše Vejdělkovu Tátovu volhu. Tradiční Novoměstský hrnec smíchu měřený smíchem publika vyhrál film PO čem muži touží v režii Rudolfa Havlíka. Diváci u něj prosmáli téměř 33 procent, na druhém místě byla s 27 procenty Chata na prodej z dílny Tomáše Pavlíčka. Ta si vysloužila i dvě ceny za kameru a scénář. „Děkuji našim rodinám, že nám byly inspirací, bez nich by scénář určitě nevznikl,“ poznamenal s úsměvem Pavlíček. A jestli mohou jiné festivaly novoměstskému něco závidět, pak je to kromě pohostinného zázemí zdejších pořadatelů i letošní originální cena: vinná sklenka ve dvou verzích – žena a muž.

Soutěž letos nabídla 12 snímků, nositeli hereckých cen se stali Anna Polívková a Jaroslav Plesl. Za herečku, kterou diváci na festivalu viděli třikrát (Po čem muži touží, Dvě nevěsty a jedna svatba a Špindl), přijel cenu převzít Bolek Polívka. „Byla roztomilá dceruška. Jednou jsem s ní šel na procházku do Malostranské kavárny, různě jsem blbnul, aby se smála a ona mi klidně povídá: tati, nech toho, jsou tady lidi,“ vzpomínal herec se smichem. Anna stejně jako nepřítomný Plesl poslala festivalu zdravici na plátno. 

Pomyslnou štafetu duchovního otce přehlídky převzal od Josefa Krále Zdeněk Krákora. „Bylo to nejhezčí období mého života. Viděli jsme spoustu filmů a zažili řadu krásných setkání před plátnem. Některá z nich byla často vtipnější než samotný film na plátně,“ řekl s úsměvem Král, jenž festivalu obětoval dvacet let. Loučil se i osmaosmdesátiletý porotce Josef Hanuš podepsaný se svou kamerou mj. pod filmy Akce Bororo a Slunce, seno, jahody. Jak řekl, „věk už udělal své, je čas odejít.” Patron festivalu Jan Hrušínský mluvil o slovech, jež dnes často mění svůj význam, filmová publicistka Věra Míšková pokřtila svou publikaci 40 let smíchu nad Metují, kde obrazem i slovem shrnula historii přehlídky. „Přeju nám všem, aby alespoň jeden týden v roce tu bylo čemu se smát,“ řekla.

Festival v číslech
3846 diváků
12 soutěžních filmů
32 projekcí
40 let smíchu

CENY
NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ - Lucie Bokšteflová a Tomáš Pavlíček (Chata na prodej)

VÝTVARNÝ POČIN - Kameraman Jan Baset Střítežský (Chata na prodej)

VÝKON MLADÉHO TVŮRCE - David Solař (hudba k Přání k mání)

NEJLEPŠÍ HEREČKA - Anna Polívková

NEJLEPŠÍ HEREC - Jaroslav Plesl

NEJLEPŠÍ REŽIE - Jiří Vejdělek (Tátova volha)

ZLATÝ PRIM – Tátova volha

Autor: Jana Podskalská

Let's block ads! (Why?)

https://www.denik.cz/film/tatova-volha-bavi-nejvic-rozhodla-porota-festivalu-komedie-20180930.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Tátova volha baví nejvíc, rozhodla porota festivalu komedie"

Post a Comment

Powered by Blogger.