Search

Z K. Varů odjíždějí po festivalu filmoví fanoušci i stánkaři

Karlovy Vary - Den po skončení Mezinárodního filmového festivalu odjíždějí z Karlových Varů filmoví fanoušci i stánkaři. Po devíti dnech festivalového ruchu se tak centrum lázeňského města začalo vracet k normálnímu životu. Ve stanovém městečku v areálu Rolava bylo kolem nedělních 12:00 posledních 20 stanů, hosté už opustili hostely a mizet začala i festivalová výzdoba před hotelem Thermal, zjistila ČTK. Akreditovaných návštěvníků festivalu oproti loňsku ubylo téměř 700.

Provozovatelé levnějších festivalových ubytovacích kapacit se shodli, že nejvíce lidí shánělo nocleh na zahájení festivalu, tedy noc z 29. na 30. června. Ve stanovém městečku na Rolavě bydlelo celkem 1744 lidí, z toho 78 cizinců, řekl ČTK recepční rolavského areálu. Je to asi o stovku méně než loni.

Asi 530 lidí se v průběhu festivalu ubytovalo v hostelu na nábřeží Jana Palacha. Druhý z hostelů fungoval v ZŠ Dukelských hrdinů. "Ubytovalo se tu celkem asi 800 Čechů, z toho asi pětina po celou dobu festivalu. To byli například brigádníci nebo i někteří mladí herci. Dále tu bydlelo asi 80 cizinců, z toho nejvíce Slováků, ale i návštěvníci z Kanady, USA, Bolívie, Kolumbie, Řecka, Itálie nebo i Rusové. V areálu školy bylo v průběhu festivalu 93 stanů. Celkově bylo lidí více než loni," řekla ČTK ředitelka školy Eva Doušová. Provozovatelé podle ní nezaznamenali s ubytovanými žádné větší problémy.

Zatímco loni se na festival akreditovalo 13.734 lidí, letošního 53. ročníku se podle jeho organizátorů zúčastnilo 13.080 akreditovaných návštěvníků. Z toho bylo 10.857 s festival passy, 403 filmových tvůrců, 1190 filmových profesionálů a 630 novinářů. Během festivalu se uskutečnilo 501 filmových představení a prodalo se 140.135 vstupenek. Uvedeno bylo celkem 236 filmů.

Ještě dnes dopoledne se mohli návštěvníci města před hotelem Thermal projít po červeném koberci nebo se vyfotit s logem 53rd Karlovy Vary. V centru města je ale jinak neděle ve znamení balení a stánky i další festivalové kulisy z něj postupně mizí. V okolí hotelu Thermal i v lázeňském centru města měli žně především prodejci potravin a nápojů. Kontroly České obchodní inspekce navíc i letos ukázaly pochybení, a to při každém čtvrtém kontrolním nákupu. Asi 40 lidí se o prvním festivalovém víkendu nakazilo zřejmě z užitkové vody v jednom ze stánků, museli vyhledat ošetření v nemocnici.

Reklama

Let's block ads! (Why?)

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/z-k-varu-odjizdeji-po-festivalu-filmovi-fanousci-i-stankari/1640544

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Z K. Varů odjíždějí po festivalu filmoví fanoušci i stánkaři"

Post a Comment

Powered by Blogger.