Search

Pattinson a Hanzlík převzali cenu prezidenta karlovarského festivalu

Karlovy Vary - Cenu prezidenta karlovarského festivalu dostal britský herec Robert Pattinson. Dnes mu ji na závěrečném ceremoniálu festivalu předal Jiří Bartoška. Pattinson je známý především z upírské filmové ságy Stmívání, cenu ale dostal za "výraznou spolupráci na zásadních snímcích současných režisérských veličin autorského filmu". Cenu za umělecký přínos české kinematografii převzal herec Jaromír Hanzlík.

 Pattinson zaujal i režisérské legendy jako Davida Cronenberga (film Cosmopolis) nebo Wernera Herzoga (Královna pouště).

Dvaatřicetiletý Pattinson se narodil v Londýně, kde také jako teenager začal s herectvím v Barnes Theater Company. Kromě postavy upíra Edwarda Cullena ze ságy Twilight má za sebou například snímky Nezapomeň na mě nebo Voda pro slony. Na festivalu dnes představil futuristický western Rover z roku 2014, kde si Pattinson zahrál po boku Guye Pearce.

Podle kritiků Pattinson zatím největší dojem udělal loni s krimi Dobrý časy, v níž ztvárnil hlavní roli a která byla uvedena v Cannes. Vypráví o bratrech, kteří se neúspěšně pokusili vyloupit banku, pomalejší z nich skončil v cele a Pattinsonův hrdina pro něj musí sehnat peníze na kauci - během jediné noci a za každou cenu. Někteří recenzenti o filmu s nadsázkou psali jako o gangsterském Rain Manovi.

Další známou rolí Roberta Pattinsona je postava studenta Cedrika Diggoryho ve snímku Harry Potter a Ohnivý pohár.

Herec Hanzlík převzal cenu prezidenta festivalu

Oblíbený český herec Jaromír Hanzlík převzal dnes v hotelu Thermal cenu za umělecký přínos české kinematografii. Na závěr mezinárodního filmového festivalu mu ji předal jeho prezident Jiří Bartoška. Dojatý Hanzlík poděkoval nejen Bartoškovi, ale především divákům. Publikum festivalového ceremoniálu jeho padesátiletou kariéru před kamerou ocenilo dlouhým potleskem vstoje.

"Dojali jste mě už podruhé," řekl publiku Hanzlík, kterému se velmi vřelého přijetí dostalo už před několika dny, kdy ve Varech uváděl jeden ze svých prvních filmů, snímek Bloudění z roku 1965. "Tímhle oceněním jsi mě poslal do společenství báječných lidí a úžasných kumštýřů," řekl Bartoškovi a myslel tím podle svých slov ty minulé laureáty karlovarských cen i ty, kdo je dostávají dnes spolu s ním. "Chtěl bych kromě tebe poděkovat především divákům a jsem jim vděčný za jejich přízeň," řekl.

Hanzlík, který letos slaví sedmdesáté narozeniny, patří desítky let k hereckým stálicím českého divadla, filmu i televize. Svou bohatou kariéru započal již v mladém věku, už v 18 letech získal v roce 1966 angažmá na přední domácí scéně, Divadle na Vinohradech, kde až do svého odchodu na počátku 90. let vytvořil řadu rolí v inscenacích klíčových her české i světové dramatiky.

V polovině 60. let mu také začaly přicházet i nabídky na první filmové role a díky spolupráci s řadou režisérských osobností šlo o úlohy výrazné. Spolupracoval s režiséry Otakarem Vávrou, Karlem Kachyňou, Ivo Novákem, Jaromilem Jirešem nebo Hynkem Bočanem. Nezapomenutelné jsou jeho role ve filmech Jiřího Menzela, kde ztvárnil svérázné hrabalovské postavy. Oblibu publika si získal i účinkováním v řadě televizních seriálů.

Karlovarský festival k jeho poctě do programu zařadil film Bloudění z roku 1965 Antonína Máši a Jana Čuříka. Jedna z prvních Hanzlíkových hereckých příležitostí byla v tomto psychologickém dramatu, jehož název symbolicky vystihuje rozpoložení téměř všech postav tohoto obrazu generačního střetu hodnot.

Počátkem 90. let se Jaromír Hanzlík rozhodl hereckou práci zásadně omezit a od té doby přijímá role jen výjimečně a na základě pečlivého výběru. Jeho zatím posledním filmem je kriminální drama Jana Pachla Gangster Ka (2015). Brzy začne režisér Jiří Adamec podle Hanzlíkova scénáře natáčet film Léto s gentlemanem.

Reklama

Let's block ads! (Why?)

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pattinson-a-hanzlik-prevzali-cenu-prezidenta-karlovarskeho-festivalu/1640259

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Pattinson a Hanzlík převzali cenu prezidenta karlovarského festivalu"

Post a Comment

Powered by Blogger.