Search

Travolta přivezl na Riviéru disco. Lars von Trier své úchylky

Je to přesně 40 let, co Johnu Travoltovi změnil život film. Horečka sobotní noci, v Cannes 1978. Pádný důvod k oslavě. Kde jinde než na Riviéře. Toho roku kráčel John Travolta v doprovodu rodičů k Hotelu du Cap v Antibes nedaleko Cannes a v trafice spatřil obálku časopisu Time. „Wow! Na jeho titulu jsem byl já. Travolta Fever stálo tam.   

Ohromilo mě to,“ vzpomínal v pondělním vydání magazínu Variety, jenž mu včera udělil v rámci kulatého výročí jeho první návštěvy v Cannes Cenu filmového idolu.

TEHDY BEZ OSCARA

První oscarovou nominaci, kterou mu Horečka sobotní noci roku 1978 vynesla, sice neproměnil, ale pod zdejším azurovým nebem si uvědomil, že jeho život seriálového mladíčka už bude od této chvíle úplně jiný.

Téhož roku triumfoval s Pomádou, kde rozpálil parket s Olivií Newton-John. Právě ten bude mít dnes v noci stylovou projekci v plážovém kině. „Doufám, že si diváci u filmu zazpívají a zatančí se mnou!“ říká herec o hitu Randala Kleisera, jenž posbíral pět nominací na Zlatý glóbus včetně výkonu hlavní dvojice.

Travolta přivezl do Cannes i novinku – drama Gotti, kde hraje mafiána Johna Gottiho, jak sám říká „posledního moderního gangstera naší doby“. Muže z kruhů, jež svého času svíraly New York. „Své kariéry jsme budovali ve stejné době. Ale když on dosáhl vrcholu, já měl teprve třetí filmovou roli,“ podotýká Travolta, jehož filmovou ženu hraje hercova bývalá manželka Kelly Preston.

Dnes odpoledne proběhne ve Filmovém paláci i jeho Masterclass.

ZLO JMÉNEM JACK

Zatímco Travolta přiváží rozverné ohlédnutí za diskotékovou hudbou sedmdesátek, Lars von Trier servíroval včera festivalovým divákům oblíbené porce zla a násilí. Dvouapůlhodinový snímek Dům, který postavil Jack, se odehrává shodou okolností také v 70. letech. Jeho hrdinou (v podání Matta Dillona) je obsesivně puntíčkářský, inteligentní zabiják, který během filmu kosí ženy a dojde i na jeho vlastní rodinu včetně dětí. Esence zla a brutality, v nichž si režisér až zvráceně libuje, vyhnala ze slavnostní premiéry i novinářské projekce kolem stovky lidí.

Jako první byla ubita heverem Uma Thurman, jež dostala na plátně sotva dvanáct minut. Až si člověk říká, zda jí to stálo za to…

Setkání s médii se pro jistotu nekonalo. Snad aby pan režisér neprokecl zase něco nešťastného na adresu Hitlera (který mimochodem ve filmu v archivním záběru rovněž figuruje).

KU KLUX KLAN TROCHU JINAK

Spike Lee přivezl do soutěže černou komedii BlacKkKlansman na typické černošské téma. Afroamerický hrdina Ron (John D. Washintgon) a jeho bílý kolega (Adam Driver) se infiltrují do lokální jednotky Ku Klux Klanu a snaží se ji rozvrátit.

Světovou premiéru tu včera večer měl i nový film Hvězdných válek Solo: Star Wars Story, jehož režie se tentokrát ujal Ron Howard. V titulní roli filmu, jenž vstoupí do našich kin 24. května, uvidíme Aldena Ehrenreicha.

Let's block ads! (Why?)

https://www.denik.cz/film/travolta-privezl-na-rivieru-disco-lars-von-trier-sve-uchylky-20180516.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Travolta přivezl na Riviéru disco. Lars von Trier své úchylky"

Post a Comment

Powered by Blogger.