Search

Recenze: Marpo se dostal z nuly na sto. Tisíce fanoušků do O2 areny pochodovaly městem

Pražskou O2 arenu v sobotu naplnil český raper Marpo. Zpíval o svých úspěších i neúspěších a jeho hlavním poselstvím bylo, že i přes posměch, nezdary, předsudky a nedůvěru to „vše dokázal sám“.

Scéně v pražské O2 areně sice dominovalo torzo sochy Svobody upomínající na post-apokalyptickou náladu filmu Planeta opic, avšak aura úspěchu, kterou kolem sebe a své značky Troublegang vybudoval raper Otakar Petřina známý jako Marpo, v mnohém připomínala americký sen.

V hale, která byla podle pořadatelů předem vyprodaná, včera dvanáct tisíc opravdu věrných fanoušků zažilo velkoryse pojatou show, při níž vybuchovaly ohně, reflektory oslnivě blikaly a rapová energie se mísila s tou rockovou.

Na scénu Marpo vyšel jen v doprovodu kytaristy Marcuse Trana a stejně jako aktuální desku Dead Man Walking večer zahájil skladbou Demons.

V té se vypovídá z životních frustrací a nezdarů, včetně nedávného vyhazovu z pozice bubeníka Chinaski, která zajišťovala "jistotu obživy mejch dvou dětí".

V ozvucích americké country, které bylo jasně slyšet a jež by se vzhledem k nízkému věkovému průměru v hale mělo míjet s cílovou skupinou Troublegangu, našel Marpo spojnici se svou rapovou výpovědí.

Také on vypráví autentické příběhy ze života o úspěších i neúspěších a hlavním poselstvím jeho tvorby zůstává, že i přes posměch, nezdary, předsudky a nedůvěru to "vše dokázal sám". Díky kamarádům a rodině se dostal "z nuly na sto".

To, že se fanoušci s takovým přímočarým sdělením bez velkých kliček, poetických obratů, intelektuálních odboček a s Marpovou boxerskou razancí ztotožňují, bylo evidentní od začátku - s raperem a jeho kolegy Ironkapem a Wohnoutem divoký dav pod pódiem bouřlivě "jel" nejen refrény, ale celé rapové sloky.

Vlastně ani nevim co pořádně napsat. Ješte jsem nespal, pořád zpracovávám co se včera stalo. To co jsme včera předvedli a dokázáli bylo jedinečný ve vodách československý hudby. Jsem vděčnej za svuj team, za naše fans! Chci zároveň poděkovat kapele, všem technikum, hostum, manažerovi a jeho teamu sherwood, ZL production, prodejcum merche, stage designerum, režisérum, zvukařum, fotografum, stage managerum, prodejcum merche, stage hands, bedňákum je to stovky lidí a nechci na nikoho zapomenout ale bez Vás by to nešlo! Tisíckrát díky! Včera jsem si dokázal, že moje vůle a touha je nesetřesitelná a že když si něco vemu do hlavy tak to prostě tak bude! Vemte si z toho příklad, o tom je a tohle je TroubleGang! Včera jste mohli vidět že jsem byl na pódiu opravdu šťastnej! Děkuju Vám za to! Zdravim tam nahoru protože při mě včera opravdu stál 🖤a🌊 !!!!! #marpo #troublegang #lenny #o2arena #sherwood #zlproduction #wemadehistory #togetherforever #conquertheworld #thankyall foto @tonyflunkey na kterýho sem včera zapomněl při poděkování a tímto se mu omlouvám !!!

Zveřejnil(a) Marpo dne NaN. undefined NaN

O docela jedinečném pocitu fanouškovství, které se zásadně podepsalo na atmosféře, svědčí i to, že několik tisíc posluchačů na koncert dorazilo "pochodem" z pražského Hlavního nádraží. Vlajky s emblémy Troublegangu byly k vidění i uvnitř haly, jindy sešněrované bezpečnostními pravidly.

Dění pod pódiem chvílemi hraničilo s čirým běsněním, kterým ze sebe diváci rituálně setřásali nánosy civilizace v docela jiných prostorách a za zvuků jiné hudby, než jsou O2 arena a hip hop.

Pogování spojené s punkovou muzikou často přecházelo v davové "circle pity" spjaté naopak s hardcorem a zdravotnická služba u předních zábran měla napilno.

Byl to jen logický důsledek té nejdůležitější proměny, kterou Marpo na aktuální desce Dead Man Walking udělal a koncertem v O2 areně teď potvrdil.

Ve chvíli, kdy za jeho zády padla opona, bylo zřejmé, že Troublegang už není označení pro tři rapery a partu jejich kamarádů, nýbrž se vyvinul v regulérní rockovou kapelu, která naživo dovede vytvořit ohromný tlak. A vyloženě si užívá chvíle, kdy takřka cituje zahraniční sestavy Rage Against the Machine nebo Linkin Park.

Sám Marpo, syn již nežijícího kytaristy Oty Petřiny a uznávaný bubeník, v rapové show přestal upozaďovat své hudební kořeny. Během sobotního večera vystřídal elektrickou i akustickou kytaru a samozřejmě obstarával též rytmiku.

Na pódiu se vůbec "pořád něco dělo" a bylo evidentní, že nejen díky zkušenosti s velkými vystoupeními Chinaski Marpo ví, co znamená připravit a vymyslet halový koncert, aby v sobě krom tlaku měl i momenty překvapení nebo dojetí.

V jednu chvíli raper na scénu přizval bývalé spoluhráče, kteří s ním loni skončili v Chinaski. Nechyběla charismatická zpěvačka Lenny, se kterou Marpo natočil patrně nejsilnější skladbu své kariéry Kruh. Píseň Emma zase celou odzpíval a odrapoval v náruči se svou malou dcerou, pro kterou song napsal.

Napsané to může působit jako laciný trik, v hale ale další "americký moment", jimiž Marpo potrhává autenticitu toho, co dělá.

Marpo & TroubleGang

O2 arena, Praha, 19. května

Dobře to vystihuje i přítomnost Chinaski na pódiu - právě od nich se Marpo naučil další věc, která jej odlišuje od většiny tuzemské hiphopové produkce: psát zpívané refrény, jež by se melodicky neztratily ani v běžných popových písničkách. Se sehranou rockovou kapelou za zády to ještě vyniklo.

"Marpoaréna" tak - i přes drobné kolapsy ozvučení - skutečně působila jako další úspěšně završená kapitola v motivační příručce rapera, jemuž se ještě před pěti lety smáli, když si na koncert do Lucerna Music Baru bral šlehající ohně.

Tentokrát už vybuchovaly v největší hale v zemi a umocňovaly profesionálně připravenou i odehranou halovou show, která tu těžko bude hledat konkurenci. Zdaleka nejen ve svém žánru.

Let's block ads! (Why?)

https://magazin.aktualne.cz/kultura/hudba/recenze-marpo-se-dostal-z-nuly-na-sto-tisice-fanousku-do-o2/r~54a113f65c1911e8a72bac1f6b220ee8/

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Recenze: Marpo se dostal z nuly na sto. Tisíce fanoušků do O2 areny pochodovaly městem"

Post a Comment

Powered by Blogger.