Search

PŘÍMÝ PŘENOS: Královská svatba roku. Princ Harry si vezme herečku Meghan Markle

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

V pátek se ve Windsoru zastavili princové Harry a William, aby pozdravili lidi čekající na královskou svatbu. Meghan s matkou Doriou Raglandovou byla na čaji u královny a pak odjely do hotelu Cliveden House nedaleko hradu Windsor, kde herečka strávila poslední noc před obřadem. 

Princ William a princ Harry na hradě Windsor den před Harryho svatbou (18....
Meghan Markle a její matka Doria Raglandová před Cliveden House Hotel, kde...

Snoubenci si nepotrpí na přílišné oficiality a jejich velký den má být plný veselí, zábavy a vyloučena z něj nebude ani veřejnost. Na svatbu, která má stát podle odhadu v přepočtu téměř 50 milionů korun, bylo pozváno 600 hostů. Miliony lidí po celém světě budou obřad sledovat u televizních obrazovek nebo přes internet.

Královské svatby na hradě Windsor

Městečko Windsor leží asi 30 kilometrů západně od Londýna a očekává příjezd až 5000 novinářů a 100 tisíc příznivců královské rodiny. Musí se tak připravit na největší policejní manévry v dějinách města. Policie nasadí ozbrojené hlídky, zavede bezpečnostní kontroly a rozmístí zátarasy.

S celebritami a bez politiků

Na obřad nedostali pozvánku žádní významní politici. Zdroje z královského paláce to zdůvodnily tím, že kaple je poměrně malá a princ navíc není v přímé následnické linii. Snoubenci však pozvali 2640 zaměstnanců charitativních organizací, zasloužilých pracovníků místních správ a školáků, kteří budou svatbu sledovat přímo na hradě.

Mezi hosty měli být původně také oba rozvedení rodiče Meghan Markle - její matka, někdejší sociální pracovnice a učitelka jógy Doria Raglandová, a otec, bývalý šéf televizních osvětlovačů Thomas Markle, který žije v Mexiku.

Nastávající princův tchán po sérii protichůdných vyjádření a skandálu kolem jeho naaranžovaných snímků v úterý uvedl, že svou dceru k oltáři neodvede kvůli operaci srdce, kterou podstoupil ve středu. Meghan pak ve čtvrtek potvrdila, že se její otec na svatbě neobjeví.

„Bohužel, můj otec na naši svatbu nepřijede. Vždy mi na něm záleželo a věřím, že bude mít dost prostoru, aby se mohl zaměřit na své zdraví,“ stojí v prohlášení Meghan Markle, které zveřejnil Kensingtonský palác na Twitteru.

V pátek královský palác oznámil, že nevěstu k oltáři na její žádost povede otec ženicha, tedy princ Charles.

Dorazí i mnoho členů královské rodiny včetně panovnice Alžběty II. (92). Obřad si nenechá ujít ani její manžel princ Philip (96). Vévoda z Edinburghu, který se již stáhl z veřejného života, se na hradě Windsor zotavuje po operaci kyčle.

Z celebrit je očekávána například tenistka Serena Williamsová, bývalé členky skupiny Spice Girls a někteří bývalí herečtí kolegové nevěsty ze seriálu Kravaťáci.

Svědek William

Za svědka si Harry vybral svého bratra prince Williama. Jeho o tři roky starší snoubenka svědkyni mít nebude - podle britských médií proto, že má hodně přátel a volbou jedné osoby nechtěla nikoho urazit. A také proto, že to nebývá u královských svateb zvykem. Mezi jejími družičkami a družby budou dva ze tří potomků prince Williama a jeho manželky Kate, čtyřletý princ George a tříletá princezna Charlotte.

Princ George a princezna Charlotte a jejich maminka vévodkyně Kate na svatbě...
Britská královna Alžběta II. a její manžel princ Philip (Windsor, 11. dubna...

Přísně střeženým tajemstvím zůstávají šaty nevěsty, která noc před svatbou stráví v jiném hotelu než její nastávající. Podle deníku Daily Mail obléknou Markleovou australští návrháři Tamara Ralphová a Michael Russo. Harry bude mít na sobě vojenskou uniformu, jak velí tradice.

Obřad povede windsorský děkan, ale dvojici oddá arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Proslov pronese americký biskup Michael Bruce Curry. Britská média nicméně neočekávají, že by se Meghan, která se dříve v rámci OSN i jiných organizací věnovala boji za práva žen, ve svatebním slibu svému nastávajícímu zavázala poslušností. Podle tisku využije knihu modliteb z roku 1966, která umožňuje výrazy jako „poslouchat ho“ a „sloužit mu“ vynechat.

Jízda kočárem

Po obřadu v jednu hodinu odpoledne (14:00 SELČ) vyrazí novomanželé v kočáře na projížďku po městečku, aby pozdravili lidi, kteří jim přišli popřát štěstí. Po okruhu v délce asi tři kilometry se vrátí na oficiální svatební recepci pro 600 hostů pořádanou ve slavnostní síni hradu Windsor Buckinghamským palácem. Večerní neformální party, kam dorazí 200 nejbližších přátel a příbuzných, se bude konat v nedalekém sídle Frogmore House.

Kam vyrazí pár na svatební cestu, zatím oficiálně známo není. V této souvislosti se mluví například o Namibii, Botswaně, Toskánsku, Havaji, Turecku nebo Filipínách.

Žádost o ruku při vaření

Harry a Meghan zasnoubení oznámili na konci listopadu 2017. Princ se předtím setkal se svou babičkou královnou Alžbětou II., která byla chystanou svatbou potěšena, a dostal požehnání také od rodičů své vyvolené. Manželé budou žít v domě Nottingham Cottage, který je součástí areálu Kensingtonského paláce.

Meghan nebude první členkou britské královské rodiny s černošskými předky

Pár plánuje mít v blízké budoucnosti děti. Princ krátce po zasnoubení vylíčil i podrobnosti o okamžiku, kdy svou nastávající požádal o ruku. Poklekl před svou vyvolenou během běžného večera, kdy se „snažili upéct kuře“. Odpověď přišla okamžitě. „Nenechala mě ani domluvit,“ řekl.

Podle herečky Meghan Markle byla Harryho žádost o ruku „přirozená a velmi romantická“. Mladší z britských princů pak prozradil, že ve chvílích, jako je tato, mu chybí máma. Princezna Diana by prý byla z Meghan nadšená a skvěle by si rozuměly.

Z televize do paláce

Meghan Markle se narodila a vyrůstala v Los Angeles, studovala ve státě Illinois a žila v Kanadě. Její otec je běloch, její matka černoška. Pozornost, jakou média věnovala jejímu rasovému původu, označila herečka za skličující.

Brunetka je známá především z právnického seriálu Kravaťáci, kde hraje atraktivní asistentku Rachel Zaneovou. Agentura DPA poznamenala, že je považována za průměrnou herečku. Američanka se už v roce 2011 provdala za filmového producenta Trevora Engelsona, se kterým se v roce 2013 rozvedla.

Oficiální zásnubní portrét prince Harryho a Meghan Markle, který pořídil...

Harry se v posledních letech hodně změnil. Dříve na sebe „večírkový princ“ upozorňoval skandály, dnes podporuje ryšavý účastník misí v Afghánistánu válečné veterány, děti infikované virem HIV a duševně nemocné. Mnoho Britů okouzluje otevřeností a srdečností, stejně jako kdysi jeho matka princezna Diana.

Princ Harry měl v minulosti nejméně dvě vážnější známosti - s Chelsy Davyovou a Cressidou Bonasovou. V obou případech ovšem vztahy ztroskotaly, podle mnohých partnerky nezvládly nepřetržitý zájem médií.

Let's block ads! (Why?)

https://revue.idnes.cz/meghan-markle-princ-harry-svatba-hoste-windsor-obrad-kralovna-p6n-/lidicky.aspx?c=A180517_112010_lidicky_zar

Bagikan Berita Ini

0 Response to "PŘÍMÝ PŘENOS: Královská svatba roku. Princ Harry si vezme herečku Meghan Markle"

Post a Comment

Powered by Blogger.