Search

Další silná inscenace - do divadla se vrací Zoja Mikotová

První světová válka skončila právě před sto lety, v roce 1918, kdy také vznikl samostatný československý stát. Česká republika si letos připomíná více takzvaných „osmičkových“ událostí a k tématu první světové války se na konci dubna vyjádří a připojí i Slovácké divadlo v původní autorské koláži nazvané Kdy bude po válce.

Režie se ujala zkušená Zoja Mikotová, která popisuje, co bylo pro ni při tvorbě textu nejdůležitější. „Osmičkový fakt pro mne v tomto případě nehrál žádnou roli, téma Velké války, jak bývá první světová válka rovněž nazývána, bylo pro nás primární,“ říká.

„Shromáždit podkladové materiály k napsání scénáře však nebylo až tak těžké. Už k výročí roku 1914 bylo vydáno mnoho publikací mapujících tuto problematiku, je úžasné, že mnoha lidem není lhostejná tato doba. Patřím ke generaci, které byla podstata 1. světové války dezinterpretována, její rozsah i význam zamlčován… Její rozsah i dopad je tak rozsáhlý, a tak komplikovaný, že není možné jedinou inscenací vše obsáhnout. Doufám, že však lze vyjádřit nelhostejnost, obdiv a lásku,“ dodává Zoja Mikotová.

Zoja Mikotová ve Slováckém divadle v roce 2010 uvedla celosvětově známého Pinocchia s Tomášem Šulajem a Pavlem Majkusem, o dva roky později dojemného Oskara a růžovou paní s Josefem Kubáníkem a hostující Květou Fialovou a v roce 2015 krásný a křehký Deník Anne Frankové, který se v letošním roce vrátil do repertoáru. Loni režisérka pak nastudovala v Uherském Hradišti výpravnou pohádku O Květušce, zahrádce a babici Zimici ze známého Špalíčku veršů a pohádek Františka Hrubína.

„Ve vizuálním pojetí jsme vycházely i ze Slovácka,“ říkají výtvarnice

Scénografky Markéta Šlejmarová a Juliána Kvíčalová se do Slováckého divadla vracejí téměř po roce, opět v týmu režisérky Zoji Mikotové. Loni vytvořily výpravu k pohádce O Květušce, zahrádce a babici Zimici ze známého Hrubínova Špalíčku veršů a pohádek. Tentokrát jsou obě mladé výtvarnice autorkami scény a kostýmů k chystané dubnové novince, autorské koláži Kdy bude po válce. Tu speciálně pro Slovácké divadlo sepsal osvědčený režijně-dramaturgický tandem Zoja Mikotová a Iva Šulajová. Juliána Kvíčalová a v pozadí Markéta Šlejmarová.

Ve vizuálním pojetí inscenace, které se věnuje tématu první světové války, se nechaly obě výtvarnice inspirovat dobovými materiály, a to i ze Slovácka. „Vycházely jsme z materiálů, které nashromáždily režisérka Zoja Mikotová a dramaturgyně Iva Šulajová. Ze starých dopisů, pohlednic a korespondenčních lístků, které jsou lokální a pocházejí i přímo ze Slovácka,“ přibližuje Markéta Šlejmarová. „Posouváme je ale dál a díváme se na ně naším pohledem,“ doplňuje Juliána Kvíčalová.

Obě výtvarnice dále popisují a částečně objasňují svůj výtvarný záměr, i když samozřejmě před premiérou nechtějí prozradit úplně všechno. „Obtížně se to popisuje, ale měla by to být taková poetická koláž,“ říká Kvíčalová. „Scéna bude jednoduchá, ale pro děj hry nesmírně důležitá,“ dodává Markéta Šlejmarová.

Pro diváka, a to především toho uherskohradišťského, by měla být inscenace atraktivní právě v tom, že bude vycházet i přímo z příběhů lidí ze Slovácka. „V tomto bude naše inscenace naprosto ojedinělá,“ uzavírá Markéta Šlejmarová.

Světová premiéra novinky se uskuteční v sobotu 21. dubna, diváci se v ní mohou těšit na desítku herců, mezi nimi například na Vladimíra Doskočila, Martina Vrtáčka, Petru Staňkovou, Jaroslavu Tihelkovou a další.

Let's block ads! (Why?)

https://slovacky.denik.cz/kultura_region/dalsi-silna-inscenace-do-divadla-se-vraci-zoja-mikotova-20180404.html

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Další silná inscenace - do divadla se vrací Zoja Mikotová"

Post a Comment

Powered by Blogger.