Search

Nový majitel v pozadí, hvězdy Francie v popředí. To byl letošní Febiofest

Zakladatel největšího pražského filmového svátku Fero Fenič samozřejmě zůstává i nadále nejviditelnější tváří akce a jejím čestným prezidentem, v pozadí se však pouze formálně ukončilo jeho původní vlastnictví slavné značky.

Fenič již v roce 2013 festival prodal společnosti Mezinárodní filmový festival Praha, kterou založil s finančními partnery a investory, přičemž splátky byly rozvrženy na pět let. A loni byl prodej završen, načež se novým majitelem společnosti stala firma Emurfilm Production s. r. o., jejímž vlastníkem a jednatelem v jedné osobě je současný ředitel Febiofestu Kamil Spáčil.

Ovšem proměnu majetkových vztahů běžný návštěvník Febiofestu vůbec nezaznamenal, festival se dál drží osvědčeného modelu. Viditelnější byl letošní příklon k Francii. Právě odtud totiž dorazili čtyři z pěti nositelů Kristiána – čestné ceny za přínos kinematografii.

Vedle české herečky Daniely Kolářové ji postupně převzali šansoniér Charles Aznavour, režiséři Arnaud Desplechin a Leos Carax a nakonec i Catherine Deneuve, která kvůli nemoci musela oželet avizovaný start festivalu, nicméně splnila slib a dorazila na zakončení. V jeho předvečer ještě osobně uvedla Desplechinův Vánoční příběh, který označila za svůj „oblíbený, protože je to krutý, vtipný a hluboký film“. S Caraxem zase točila snímek Pola X.

Divácké akreditace se osvědčily

A shodou okolností i vítěz hlavní soutěže Nová Evropa, drama Střídavá péče, zakoupené do našich kin, pochází od francouzského režiséra Xaviera Legranda. V neposlední řadě si cenu Amnesty International odnesl snímek Vnitřní život, na jehož výrobě se opět podílela Francie.

Pořadatelé vidí letošní posun festivalu v jeho profesní části v čele se sekcí Industry. „Bylo nabito, takže už nyní jednáme s dalšími zahraničními lektory pro příští rok,“ potvrdil ředitel. Osvědčilo se také zavedení diváckých akreditací. Do budoucna chce Febiofest ještě posílit doprovodné akce včetně dětského víkendového promítání Juniorfestu.

V metropoli se festivalové projekce uzavřou v pátek. Po víkendu se Febiofest vydá do regionů; jeho putovní část začne v  pondělí v Českých Budějovicích a skončí 21. dubna v Olomouci.

Let's block ads! (Why?)

https://kultura.zpravy.idnes.cz/febiofest-fenic-deneuveova-aznavour-dvj-/filmvideo.aspx?c=A180323_391063_filmvideo_spm

Bagikan Berita Ini

0 Response to "Nový majitel v pozadí, hvězdy Francie v popředí. To byl letošní Febiofest"

Post a Comment

Powered by Blogger.